Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.01.2018 07:35

Do centra mesta chcú dostať viac zelene a kvetov


Námestie Matice slovenskej v Žiari nad Hronom.


Žiarska samospráva chce v tomto roku dostať do centra mesta viac zelene. Primátor Peter Antal avizuje, že na Námestie Matice slovenskej by mali pribudnúť stromy aj kvety.


„Chceme priniesť viac stromov, kvetov a zelene do kruhovej betónovej časti, ktorá vznikla v 90-tych rokoch ako pešia zóna. Odvtedy obyvatelia mesta kritizujú tento zásah ako necitlivý a námestie vnímajú najmä v lete ako betónové a neútulné. My sa to aktuálne snažíme zmeniť. Na námestí sme pred dvoma rokmi postavili oddychovú zónu Letný pavilón, v tomto roku sem plánujeme priniesť stromy a zeleň. Keď budeme mať hotový projekt, budeme o tom bližšie informovať. Zrealizovať by sme to chceli do leta tohto roka,” uviedol primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal.   

Mesto oslovilo odborníkov v tejto oblasti, ktorí by mali navrhnúť, ako by sa dal tento zámer realizovať. Až po dokončení projektu bude tiež známe, aké náklady si jeho realizácia vyžiada.       

Mesto sa aktuálne uchádza aj o prostriedky z environmentálneho fondu na projekt Zelené mesto. V rámci neho by malo byť na území celého mesta vysadených 4000 kusov stromov, kríkov či trvaliek.       

Ide o koncepčnú výsadbu zelene. Práve nekoncepčná výsadba stromov v uliciach mesta z minulosti je totiž podľa vedenia mesta terajším problémom. Vo vnútroblokových priestoroch a medzi bytovými domami nie sú výnimkami napr. vysoké stromy. Obyvatelia ich kedysi s dobrým úmyslom, no nevhodne, vysadili a dnes im stromy spôsobujú problémy.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2016
Budovu úradu a kultúrneho domu rekonštruujú za vyše 120 000 eur
Najmä energetické úspory by mali priniesť na rekonštrukčné práce na budove obecného úradu a kultúrneho domu v Dežericiach v okrese Bánovce nad Bebravou.
viac
31.10.2016
Poplatok za rozvoj sa v Žiari nad Hronom platiť nebude
Poplatok za rozvoj, ktorým môžu slovenské mestá a obce od budúceho roka spoplatniť výstavbu na svojom území, mesto Žiar nad Hronom nezavedie. "Žiarski poslanci schválili uznesenie, že sa v meste nebude vyberať poplatok za rozvoj," priblížil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %