Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
22.07.2016 08:00

Budovu úradu a kultúrneho domu rekonštruujú za vyše 120 000 eur


Snímka zdroj: (int.).


Najmä energetické úspory by mali priniesť na rekonštrukčné práce na budove obecného úradu a kultúrneho domu v Dežericiach v okrese Bánovce nad Bebravou.


Investíciu za vyše  120 000 eur financuje samospráva z Environmentálneho fondu, aktuálne však musela firma časť prác pre hniezdenie belorítok prerušiť. Informoval o tom starosta obce Ladislav Chudoba.      

Rekonštrukcie budovy obecného úradu s kultúrnym domom sa dočkali obyvatelia Dežeríc podľa starostu po asi 35 rokoch. "Do budovy, ktorá má nezateplenú plechovú strechu a plechové okná, fučalo, tiekla voda. Keď sa konala svadba, prípadne kar, museli sme tri dni pred ňou kúriť, aby sa priestory dostatočne vyhriali," opísal.      

Priblížil, že rekonštrukcia s cieľom zníženia energetickej náročnosti budovy zahŕňa zateplenie obvodového plášťa, tiež strechy, výmenu starých okien za plastové, výmenu dverí, kotlov, radiátorov a rozvodov. S prácami začala stavebná firma minulý mesiac, časť z nich však musela prerušiť. "Dôvodom je to, že južná strana je zahniezdená belorítkami, časť hniezd aj popadala pri veternej smršti uplynulý týždeň. Práce vonku sme tak museli prerušiť do ich vyhniezdenia," ozrejmil s tým, že stavebná firma tak zatiaľ realizuje práce v interiéri.      

Samospráva obce všetky kroky v nadväznosti na hniezdenie belorítok konzultuje s odborom starostlivosti o životné prostredie. "Prídu k nám odborne spôsobilé osoby, ktoré navrhnú, aké opatrenia treba spraviť," vysvetlil Chudoba, ktorý predpokladá, že jedným z nich bude premiestnenie hniezd.       

"Belorítky by mali zo svojich hniezd každú chvíľu vyletieť, potom sa budú pripravovať na druhé kolo hniezdenia, tento čas by sme využili na časť prác vonku na budove," dodal starosta.      

Dodávateľom prác je na základe výsledku verejnej súťaže spoločnosť Stavebná mechanizácia, s.r.o., so sídlom v Žiline, ktorá predmetnú rekonštrukciu realizuje za 120 162 eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Obec investíciu financuje z dotácie od Environmentálneho fondu, na tento účel jej Ministerstvo životného prostredia SR schválilo sumu vo výške 147 095 eur.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2018
Do centra mesta chcú dostať viac zelene a kvetov
Žiarska samospráva chce v tomto roku dostať do centra mesta viac zelene. Primátor Peter Antal avizuje, že na Námestie Matice slovenskej by mali pribudnúť stromy aj kvety.
viac
24.08.2020
Na budove MsKC v Žiari nad Hronom chcú vybudovať zelenú vegetačnú stenu
Vybudovanie zelenej vegetačnej steny na čelnej fasáde mestského kultúrneho centra (MsKC) je jedným z projektov, na ktoré sa aktuálne žiarska samospráva snaží získať externé zdroje.
viac
17.12.2022
Bánovce nad Bebravou použijú rezervný fond na investície i bežný chod mesta
Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje v budúcom roku realizovať menej investícií ako v predchádzajúcom období. Počíta totiž s nižšími príjmami a vyššími výdavkami, na realizáciu investícií i bežný chod mesta musí použiť i rezervný fond.
viac
26.01.2023
Mesto plánuje v tomto roku výstavbu bytov či kompostárne
Samospráva Bánoviec nad Bebravou plánuje v tomto roku zabezpečiť výstavbu nájomných bytov, modernizáciu knižnice či vybudovanie kompostárne. Investície chce financovať z mimorozpočtových i vlastných zdrojov. Informoval o tom primátor Róbert Gašparík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %