Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
24.08.2020 01:20

Na budove MsKC v Žiari nad Hronom chcú vybudovať zelenú vegetačnú stenu


Ilustračná snímka.


Vybudovanie zelenej vegetačnej steny na čelnej fasáde mestského kultúrneho centra (MsKC) je jedným z projektov, na ktoré sa aktuálne žiarska samospráva snaží získať externé zdroje.


Na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili žiarski poslanci podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) na jej realizáciu a tiež prípadné povinné spolufinancovanie projektu.       

Ako uvádza mesto, cieľom projektu je zachytávanie zrážkovej vody na účel zmiernenia negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Projekt v celkovej hodnote približne 392 000 eur počíta s vybudovaním zelenej steny na fasáde, ale aj úpravou existujúcej spevnenej plochy pred budovou na iný priepustný povrch s vodozádržnou funkciou.       

Poslanci na rokovaní odsúhlasili aj podanie ďalších dvoch žiadostí. Prvá z nich sa týka projektu Moderné technológie – Smart city Žiar nad Hronom. Ide o projekt vo výške takmer 600 000 eur, ktorého cieľom je zlepšiť kvalitu, štandard a dostupnosť elektronických služieb verejnej správy pre občanov. Samospráva avizuje, že vďaka jeho realizácii by boli služby pre obyvateľov jednoduchšie a prehľadnejšie.      

Prostredníctvom tretej žiadosti chce mesto získať prostriedky na obnovu vnútorných priestorov elokovaného pracoviska materskej školy na Ulici Andreja Kmeťa. Rekonštrukciou by vznikli dve nové triedy s celkovým počtom žiakov 36. Celkové oprávnené výdavky projektu sú na úrovni takmer 129 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
21.07.2020
Senica si nechala vypracovať smart plán
Mesto Senica si nechalo vypracovať štúdiu smart city, ktorú plánuje využiť pri žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) v hodnote takmer jeden milión eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
16.11.2020
Župné organizácie získali eurofondy na zelené projekty
Deväť organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja získalo vyše 2,5 mil. eur z eurofondov na zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov.
viac
30.03.2021
Mesto podpísalo zmluvu na vybudovanie zelenej steny na MsKC
Mesto Žiar nad Hronom už podpísalo zmluvy na vybudovanie zelenej steny na budove Mestského kultúrneho centra (MsKC) i na úpravu spevnenej plochy, ktoré majú slúžiť ako vodozádržné opatrenia v reakcii na čoraz intenzívnejšie prejavy zmeny klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %