Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.08.2020 01:20

Na budove MsKC v Žiari nad Hronom chcú vybudovať zelenú vegetačnú stenu


Ilustračná snímka.


Vybudovanie zelenej vegetačnej steny na čelnej fasáde mestského kultúrneho centra (MsKC) je jedným z projektov, na ktoré sa aktuálne žiarska samospráva snaží získať externé zdroje.


Na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili žiarski poslanci podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) na jej realizáciu a tiež prípadné povinné spolufinancovanie projektu.       

Ako uvádza mesto, cieľom projektu je zachytávanie zrážkovej vody na účel zmiernenia negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Projekt v celkovej hodnote približne 392 000 eur počíta s vybudovaním zelenej steny na fasáde, ale aj úpravou existujúcej spevnenej plochy pred budovou na iný priepustný povrch s vodozádržnou funkciou.       

Poslanci na rokovaní odsúhlasili aj podanie ďalších dvoch žiadostí. Prvá z nich sa týka projektu Moderné technológie – Smart city Žiar nad Hronom. Ide o projekt vo výške takmer 600 000 eur, ktorého cieľom je zlepšiť kvalitu, štandard a dostupnosť elektronických služieb verejnej správy pre občanov. Samospráva avizuje, že vďaka jeho realizácii by boli služby pre obyvateľov jednoduchšie a prehľadnejšie.      

Prostredníctvom tretej žiadosti chce mesto získať prostriedky na obnovu vnútorných priestorov elokovaného pracoviska materskej školy na Ulici Andreja Kmeťa. Rekonštrukciou by vznikli dve nové triedy s celkovým počtom žiakov 36. Celkové oprávnené výdavky projektu sú na úrovni takmer 129 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2017
V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba
V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.
viac
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
16.11.2020
Župné organizácie získali eurofondy na zelené projekty
Deväť organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja získalo vyše 2,5 mil. eur z eurofondov na zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov.
viac
30.03.2021
Mesto podpísalo zmluvu na vybudovanie zelenej steny na MsKC
Mesto Žiar nad Hronom už podpísalo zmluvy na vybudovanie zelenej steny na budove Mestského kultúrneho centra (MsKC) i na úpravu spevnenej plochy, ktoré majú slúžiť ako vodozádržné opatrenia v reakcii na čoraz intenzívnejšie prejavy zmeny klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %