Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.03.2021 11:25

Mesto podpísalo zmluvu na vybudovanie zelenej steny na MsKC


Mestské kultúrne centrum. Snímka zdroj: (ziar.sk).


Mesto Žiar nad Hronom už podpísalo zmluvy na vybudovanie zelenej steny na budove Mestského kultúrneho centra (MsKC) i na úpravu spevnenej plochy, ktoré majú slúžiť ako vodozádržné opatrenia v reakcii na čoraz intenzívnejšie prejavy zmeny klímy.


Hlavnou úlohou zelenej steny na budove MsKC má byť podľa Baláža zadržiavanie vlhkosti z okolia. Okrem toho však bude na objekte z 80. rokov minulého storočia, ktorý sa mestu doposiaľ z vlastných zdrojov nepodarilo komplexne zrekonštruovať, spĺňať aj estetickú funkciu.

V rámci projektu samospráva počíta aj s úpravou parkovacích plôch pred budovou. „Zámková dlažba bude nahradená hydrodlažbou, ktorá má väčšie dilatačné medzery, medzi ktorými je buď tráva alebo štrk. Vďaka tomu sa dažďová voda vsakuje do pôdy, čím sa udržiava jej prirodzená cirkulácia,“ vysvetlil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž. Ako dodal, mesto by k MsKC chcelo pridať aj zelenú výsadbu, ktorá by mala slúžiť na ďalšie zadržiavanie vlhkosti.

V projekte vodozádržných opatrení na objekte MsKC sa samospráva uchádza o dotáciu Ministerstva životného prostredia SR. „Získaniu dotácie predchádza práve prebiehajúca kontrola verejného obstarávania zo strany štátnych orgánov,“ uviedol Baláž. Podpísané zmluvy so zhotoviteľmi počítajú s nákladmi viac ako 280 000 eur s DPH.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2018
Do centra mesta chcú dostať viac zelene a kvetov
Žiarska samospráva chce v tomto roku dostať do centra mesta viac zelene. Primátor Peter Antal avizuje, že na Námestie Matice slovenskej by mali pribudnúť stromy aj kvety.
viac
07.04.2020
V centre mesta osadili automat na ochranné rúška
Mesto Žiar nad Hronom pokračuje v opatreniach, ktoré majú pomôcť zabrániť šíreniu nového koronavírusu. V jeho centre začal v pondelok (6. 4.) popoludní fungovať automat na ochranné rúška.
viac
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
24.08.2020
Na budove MsKC v Žiari nad Hronom chcú vybudovať zelenú vegetačnú stenu
Vybudovanie zelenej vegetačnej steny na čelnej fasáde mestského kultúrneho centra (MsKC) je jedným z projektov, na ktoré sa aktuálne žiarska samospráva snaží získať externé zdroje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %