Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
18.09.2024 02:00

Zriadili sme transparentný účet na pomoc samosprávam postihnutým povodňami


Banner - ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadilo transparentný účet vzájomnej solidarity medzi samosprávami na pomoc tým mestám a obciam, ktoré boli postihnuté povodňami v Bratislavskom, Trnavskom, Žilinskom a Trenčianskom kraji.


Vytvorenie účtu dnes schválila Rada ZMOS na svojom online rokovaní na návrh predsedu ZMOS  Jozefa Božika.

Tento transparentný účet umožňuje samosprávam navzájom podporovať svojich kolegov, ktorí sa momentálne vyrovnávajú s následkami povodní. Na účet však môže prispieť aj ktokoľvek iný, kto chce vyjadriť solidaritu a pomôcť. Finančné prostriedky budú rozdelené cielene, efektívne a transparentne, aby sa rýchlo a účinne dostali tam, kde sú najviac potrebné.

Predseda ZMOS Jozef Božik, dnes na rokovaní vyzval kolegov starostov a primátorov, aby sa do iniciatívy zapojili symbolickým príspevkom vo výške jedného centa na obyvateľa. „V prípade šesťtisícovej samosprávy je to čiastka šesťdesiat eur. V prípade dvadsaťtisícového mesta je to dvesto eur. Rada ZMOS zároveň odsúhlasila, že z rozpočtu ZMOS prispejeme za všetky členské obce do 500 obyvateľov, čo činí sumu približne tritisíc eur. Tieto malé obce tak nemusia prispievať, pokiaľ sa nerozhodnú konať inak,“ dodal Božik.

Financie budú spravované transparentne. Každý darca môže vidieť, kto prispel na pomoc a ako budú peniaze rozdelené. O prerozdelení prostriedkov z transparentného účtu rozhodne kolektívny orgán ZMOS, na základe odporúčaní predsedov regionálnych združení miest a obcí v postihnutých územiach, ktorí najlepšie poznajú aktuálnu situáciu a potreby vo svojich regiónoch.

Vo viac ako šesťdesiatke miest a obcí v Bratislavskom, Trnavskom, Žilinskom i Trenčianskom kraji povodne zasiahli najmä oblasti v blízkosti riek a potokov. Mnohé verejné budovy, domácnosti a cestná infraštruktúra boli zaplavené a zničené. Voda vážne poškodila viaceré komunikácie a zosuvy pôdy ohrozili bežný život v obciach, pričom niektoré oblasti boli nútené evakuovať obyvateľov. Miestne samosprávy robia všetko, čo je v ich silách, aby situáciu zvládli, no škody sú rozsiahle a vyžadujú si okamžitú pomoc.

Našou prioritou je rýchla obnova a stabilizácia postihnutých území miest a obcí.

Transparentný účet je verejne prístupný a prispieť môže každá samospráva aj ktokoľvek z verejnosti, kto chce pomôcť mestám a obciam postihnutým povodňami. Každý príspevok, nech je akokoľvek veľký, prispeje k rýchlej obnove a pomôže zmierniť škody spôsobené touto prírodnou katastrofou.

Vaša solidarita pomáha budovať silnejšie komunity a spoločne môžeme obnoviť normálny život v postihnutých oblastiach.

 

Číslo transparentného účtu s názvom ZMOS_pomoc_povodne je SK59 0900 0000 0052 2229 1731.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2022
ZMOS mobilizuje pomoc pre ukrajinských partnerov a ich občanov
Predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska dnes schválilo rámec aktivít pre adresnú pomoc samosprávam a obyvateľom v dôsledku konfliktu na Ukrajine. ZMOS zriadi transparentný účet a tiež bude koordinovať materiálnu zbierku na pomoc prihraničiu.
viac
29.03.2022
ZMOS posiela prvé peniaze z Transparentného účtu
Združenie miest a obcí Slovenska presne po mesiaci od zriadenia Transparentného účtu poskytlo obciam s hraničnými priechodmi finančnú pomoc. Peniaze pomôžu malým obciam s obrovským náporom utečencov.
viac
02.05.2022
ZMOS pošle piatim samosprávam v prihraničí 63 000 eur na pomoc s utečencami
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dá mestám Humenné a Michalovce, a obciam Ubľa, Vyšné Nemecké a Veľké Slemence celkovo 63.000 eur. Financie pomôžu samosprávam s náporom utečencov.
viac
16.09.2024
ZMOS navrhne zriadiť transparentný účet na pomoc obciam zasiahnutým povodňami
Na pomoc obciam a mestám zasiahnutým aktuálnymi povodňami navrhne Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadiť transparentný účet. Predseda združenia Jozef Božik návrh predloží na utorkové (17. 9.) online rokovanie Rady ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %