Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
16.09.2024 11:16

ZMOS navrhne zriadiť transparentný účet na pomoc obciam zasiahnutým povodňami


Snímka zdroj: FOTO TASR/AP


Na pomoc obciam a mestám zasiahnutým aktuálnymi povodňami navrhne Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadiť transparentný účet. Predseda združenia Jozef Božik návrh predloží na utorkové (17. 9.) online rokovanie Rady ZMOS.


"Účet zriadime v priebehu nasledujúcich dní a následne zverejníme na oficiálnej webovej stránke a komunikačných kanáloch ZMOS. Transparentný účet bude určený najmä pre mestá a obce ako prejav vzájomnej solidarity," uviedol Božik. Ubezpečil, že finančné prostriedky budú použité na podporu obcí a ich obyvateľov v oblastiach postihnutých povodňami.         

O rozdelení získaných zdrojov budú rozhodovať regionálne združenia ZMOS v postihnutých regiónoch a okresoch. Tým sa podľa predsedu združenia zabezpečí ich cielené a spravodlivé využitie. 

Aktuálnu povodňovú situáciu, ktorá zasiahla viaceré obce Bratislavskom, Trenčianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji, ZMOS sleduje so znepokojením. Božik upozornil, že povodne spôsobujú vážne materiálne škody a predstavujú výraznú záťaž pre samosprávy, obyvateľov i celú infraštruktúru postihnutých oblastí. "Chcem vyjadriť plnú podporu mojim kolegom v samosprávach, ktorí sú v plnej pohotovosti a promptne reagujú na aktuálnu situáciu. Spoločnými silami musíme zabezpečiť, aby sme pomohli najpostihnutejším obciam a ich obyvateľom," povedal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2018
ÚVO ponúklo pomoc starostom pri obstarávaní odstránenia škôd po povodniach
Úrad verejného obstarávania (ÚVO) ponúka právnu pomoc starostom a primátorom obcí, ktoré minulý týždeň zasiahli povodne. Tí budú zodpovední za odstraňovanie škôd a obnovenie funkčnosti obecného alebo mestského majetku.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil transparentný účet a prichádza s ďalšími aktivitami
Združenie miest a obcí Slovenska v pondelok zriadilo Transparentný účet. Okrem toho spracovalo vzory konkrétnych uznesení zastupiteľstiev k adresnej pomoci a tiež apeluje na vysoké školy a univerzity.
viac
29.03.2022
ZMOS posiela prvé peniaze z Transparentného účtu
Združenie miest a obcí Slovenska presne po mesiaci od zriadenia Transparentného účtu poskytlo obciam s hraničnými priechodmi finančnú pomoc. Peniaze pomôžu malým obciam s obrovským náporom utečencov.
viac
16.10.2023
Transparentný účet na pomoc samosprávam postihnutých zemetrasením
Združenie miest a obcí Slovenska zriadilo Transparentný účet na pomoc samosprávam postihnutých tohto týždňovým zemetrasením na východe Slovenska. O zriadení Transparentného účtu rozhodlo Predsedníctvo ZMOS na svojom piatkovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %