Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
29.03.2022 12:35

ZMOS posiela prvé peniaze z Transparentného účtu


Snímka zdroj: (ZMOS).


Združenie miest a obcí Slovenska presne po mesiaci od zriadenia Transparentného účtu poskytlo obciam s hraničnými priechodmi finančnú pomoc. Peniaze pomôžu malým obciam s obrovským náporom utečencov.


„Združenie miest a obcí Slovenska od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine pomáha samosprávam. Mnohé museli dať svoju riadnu agendu na druhú koľaj, pretože pomoc utečencov a zvládanie humanitárnej pomoci sú mimoriadne náročné a vyčerpávajúce. Zároveň chceme poďakovať mestským a obecným zastupiteľstvám, regionálnym združeniam miest a obcí, ale aj firmám a fyzickým osobám, ktoré poskytli financie na Transparentný účet a adresná pomoc môže odísť do konkrétnych obcí,“ hovorí Branislav Tréger, predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Združenie miest a obcí Slovenska v prvej fáze poskytne z Transparentného účtu čiastku 65 000 eur, ktoré smerujú do Uble, Vyšného Nemeckého a Veľkých Slemeniec. Sú to tri náporové body na slovensko – ukrajinskej hranici.

Adresná pomoc na konkrétne výdavky

„V prvom rade veľmi pekne ďakujem za celú myšlienku zriadiť Transparentný účet. Tieto finančné prostriedky veľmi pomôžu. Stále niečo potrebujeme. Teraz zisťujeme, že priestory, v ktorých sme zriadili záchytný tábor, poviem rovno sú v stave, že po ukončení vojnového konfliktu budeme musieť vykonať opravy, premaľovať steny, vymeniť toalety na WC, vymeniť všetky dvere na sociálnych zariadeniach, pretože už vylietavajú z pántov. Do kuchyne v záchytnom tábore musíme kúpiť nový kuchynský dres, pretože máme plastový a ten už tečie, kovové regály, stoly, ktoré sú úplne poškodené, na celom námestí pred a za Kultúrnym domom vyčistiť dlažbu, lebo už je úplne čierna a mala žltú farbu, opraviť lavičky pred kultúrnym domom a popri obecnom chodníku, pretože tie ktoré sme mali už nemajú ani jednu drevenú laťku. V základnej škole, kde bol prvý záchytný tábor, musíme vymaľovať celú telocvičňu, ale hlavne úplne opraviť palubovku, lebo je poškrabaná od lehatiek a postelí. Čiže viac menej potrebujeme finančné prostriedky na celkové opravy a údržbu priestorov po ukončení vojnového konfliktu, pretože v rozpočte obce tieto financie nemáme,“ hovorí Nadežda Sirková, starostka obce Ubľa.

Na jej slová nadväzuje starosta obce Veľké Slemence Ľudovít Tóth: „Tieto peniaze nám pomôžu uhradiť aspoň niečo z nemalých faktúr za vodu, elektrinu, odvoz komunálneho odpadu, ale aj zabezpečenie obedov pre dobrovoľníkov. Okrem toho budeme musieť opraviť futbalové ihrisko, kde je dočasné zriadené parkovisko na prepravu migrantov z Ukrajiny a opraviť kúrenie v kultúrnom dome, kde je aktuálne centrálny sklad humanitárnej pomoci.“

Ich slová dopĺňa Peter Zuza, starosta obce Vyšné Nemecké: „Na mieste je poďakovať za podanú pomocnú ruku, keďže naše výdavky raketovo rastú a faktúry prichádzajú každý deň. Oceňujem snahu Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré s nami veľmi aktívne komunikuje a pomáha.“

Združenie miest a obcí Slovenska má zriadený Transparentný účet s názvom ZMOS_POMOC_UKRAJINE je SK25 0900 0000 0051 8801 0894. O prerozdeľovaní financií rozhodujú na základe konzultácie s príslušnými regionálnymi združeniami členovia Predsedníctva ZMOS.

Združenie miest a obcí Slovenska zároveň ďakuje Slovenskej sporiteľni, ktorá pružne zareagovala na zriadenie tohto Transparentného účtu s ktorým sa nespájajú žiadne poplatky za vklad, alebo výber peňazí, pričom samotná Slovenská sporiteľňa prostredníctvom Transparentného účtu ZMOS prispela sumou 15 000 eur.

 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2021
ZMOS sa dohodol so Zásielkovňou o doručovaní balíkov na vidieku
Združenie miest a obcí Slovenska má ďalšieho partnera. Začína spoluprácu so spoločnosťou Zásielkovňa. Spolupráca bude v umiestňovaní výdajných boxov, ktoré plánuje Zásielkovňa spolu s podporou ZMOS hromadne inštalovať nielen na vidieku, ale aj v menších mestách naprieč Slovenskom.
viac
27.12.2021
ZMOS počas roka prinášal inšpiráciu dobrej praxe
Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka predstavilo 12 príkladov dobrej praxe. Každý z nich je príkladom úspešného, inovatívneho a udržateľného riešenia, ktoré môže inšpirovať ostatné samosprávy.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil transparentný účet a prichádza s ďalšími aktivitami
Združenie miest a obcí Slovenska v pondelok zriadilo Transparentný účet. Okrem toho spracovalo vzory konkrétnych uznesení zastupiteľstiev k adresnej pomoci a tiež apeluje na vysoké školy a univerzity.
viac
02.05.2022
ZMOS pošle piatim samosprávam v prihraničí 63 000 eur na pomoc s utečencami
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dá mestám Humenné a Michalovce, a obciam Ubľa, Vyšné Nemecké a Veľké Slemence celkovo 63.000 eur. Financie pomôžu samosprávam s náporom utečencov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %