Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
31.10.2023 11:05

ZMOS si pripomína 105. výročie prijatia Martinskej deklarácie


Deklarácia Slovenského Národa


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si včera pripomenulo 105. výročie prijatia Martinskej deklarácie, ktorou sa slovenskí vlastenci prihlásili k vzniku spoločnej Československej republiky.


ZMOS vníma tento deň ako kľúčový vo vzťahu k záchrane národnej kultúry, jazyka a tradícií. Prihlásením sa k prvej Československej republike sa náš národ prihlásil aj k hodnotám, ako sú demokracia, pravda, spravodlivosť. Prihlásili sme sa aj k ľudským právam v takej šírke a v takej podobe, ako dovtedy ani vo vyspelom svete nebolo bežné.

ZMOS vníma ako potrebu, aby sme sa vo väčšej miere oboznamovali s novodobými dejinami slovenského národa a pripomínali si tieto dátumy práve pre to, aby sme z občianskej spoločnosti na Slovensku budovali kultivované a hodnotové spoločenstvo poznajúce vlastné dejiny a vlastné osobnosti našich dejín.

Preto do budúcnosti v týchto otázkach chceme spolupracovať aj s takými organizáciami ako je aj Matica slovenská, Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika i Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.

Za mimoriadne dôležité považujeme aj rozvíjanie spolupráce s našimi dlhoročnými a blízkymi českými partnermi, ktorí sú organizovaní vo Svaze měst a obcí Českej republiky a zároveň aj v organizáciách, ako je Masarykovo demokratické hnutie a podobne.

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2018
SNK pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie
Slovenská národná knižnica (SNK) si pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie 31. októbra v Literárnom múzeu SNK v Martine na podujatí Pocta Martinskej deklarácii. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Mažáriová.
viac
24.05.2021
ZMOS sumarizuje stopy Alexandra Dubčeka v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska chce zadokumentovať pamätníky, busty, pamätné tabule, kultúrne a spoločenské inštitúcie, školy, budovy, námestia aj ulice, ktoré v našich samosprávach nesú meno Alexandra Dubčeka. Súvisí to s prípravami jedinečnej publikácie k 100. výročiu jeho narodenia.
viac
04.09.2021
ZMO JE región Jaslovské Bohunice na sneme oslávilo tridsiatku
Snem sa konal vo Veľkých Kostoľanoch 3. septembra a zúčastnilo 99 delegátov, zástupcov členských obcí a miest združenia, čo bolo 67% a hostia, dlhoročný partneri združenia - zástupcovia TTSK, JAVYS, a. s., JESS, a. s., AE Bohunice, ÚJD SR.
viac
30.10.2023
ZMOS si pripomenulo 105. výročie prvej Československej republiky aj v ČR
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si pripomenulo 105. výročie prvej Československej republiky spomienkovými stretnutiami v Černovej, na Košariskách a v českom Hodoníne. TASR o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %