Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.05.2021 03:15

ZMOS sumarizuje stopy Alexandra Dubčeka v mestách a obciach


Na archívnej snímke Alexander Dubček. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska chce zadokumentovať pamätníky, busty, pamätné tabule, kultúrne a spoločenské inštitúcie, školy, budovy, námestia aj ulice, ktoré v našich samosprávach nesú meno Alexandra Dubčeka. Súvisí to s prípravami jedinečnej publikácie k 100. výročiu jeho narodenia.


Sté výročie v rodnej obci

„Obec Uhrovec si v novembri 2021 pripomenie 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka, významnej osobnosti politického života moderných dejín Slovenska. Alexander Dubček sa narodil 27. novembra 1921 v Uhrovci, preto sa už stalo tradíciou, že rodná obec pravidelne organizuje spomienkové oslavy pri výročiach jeho narodenia,“ hovorí starostka obce Uhrovec Zuzana Máčeková a ďalej dodáva: „Podujatie „Spomienka na Alexandra Dubčeka – 100. výročie narodenia“ sa uskutoční v našej obci 27. novembra 2021 pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky. Obec bude uvedené podujatie organizovať v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, Ústavom politických vied SAV, Historickým ústavom SAV, mestom Bánovce nad Bebravou, mestom Partizánske, mestom Trenčín, Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka a Neziskovou organizáciou Ľ. Štúra. Spomienkové podujatie začne o 14.00 hod. slávnostným zhromaždením pri Rodnom dome Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka a bude pokračovať kultúrno-spoločenským programom v rámci ktorého sa uskutoční beseda s priateľmi Alexandra Dubčeka a autormi publikácií o jeho živote, premietne sa filmový dokument a vystúpia hudobné a folklórne skupiny. Sprievodným podujatím spomienkových osláv bude vzdelávací seminár – Alexander Dubček, demokrat a Európan – 100. výročie narodenia, určený pre mládež základných, stredných a vysokých škôl. V rámci vzdelávacieho seminára bude vyhodnotená aj celoslovenská literárna súťaž, ktorá bude mať za cieľ písomnou formou získať od mladých ľudí stanoviská a pohľady na osobnosť Alexandra Dubčeka, jeho život a charakteristické črty.“

Informácie pre publikáciu

„Obec Uhrovec, v zastúpení spoluorganizátorov spomienkových podujatí preto prosí o spoluprácu, ktorá sa týka zdokumentovania pamätníkov, búst, pamätných tabúľ, kultúrnych a spoločenských inštitúcií, škôl, budov, námestí či ulíc a pod. nachádzajúcich sa na území Slovenskej republiky a nesúcich meno Alexandra Dubčeka. Boli by sme vďační, ak by ste nám poskytli požadované informácie textovou, ale aj fotografickou formou v tlačovom formáte optimálne 300 DPI najneskôr do 21. 6. 2021. Poskytnuté informácie plánujeme uverejniť v pripravovanej reprezentatívnej publikácii o Alexandrovi Dubčekovi pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia,“ dodáva Zuzana Máčeková.

Špeciálna emailová adresa

Združenie miest a obcí Slovenska v tejto súvislosti vytvorilo špeciálnu emailovú adresu dubcek@zmos.sk, prípadne priamo na emailovú adresu obce obec@uhrovec.sk, kde môžu mestá, obce, inštitúcie, ale aj široká verejnosť posielať spomínané informácie v textovej forme aj s fotografiou. Celý tento prehľad bude následne k dispozícii organizátorom podujatí pre účely spracovania jedinečnej publikácie. ZMOS sa v tejto súvislosti obrátil na samosprávy, vyššie územné celky a inštitúcie pôsobiace v regiónoch o zaslanie uvedených informácií.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Informácia k tvorbe rozpočtov
Mestá a obce vstupujú do obdobia tvorby rozpočtov na rok 2021 s výhľadom na roky 2022 a 2023, ako základného nástroja finančného riadenia miest a obcí.
viac
13.04.2021
ZMOS začína s analýzou PPP v komunále
Združenie miest a obcí Slovenska má vytvorený expertný tím, ktorý sa najbližších šesť mesiacov bude venovať analýze PPP z hľadiska využitia v mestách a obciach.
viac
06.07.2021
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.
viac
04.11.2021
ZMOS analyzuje miestne dane a poplatky
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Pripravovaná analýza sa sústredí na miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %