Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
16.10.2020 11:40

ZMOS má ďalší úspešný projekt. Aktuálne sa bude orientovať na Ukrajinu


Logo.


Združenie miest a obcí Slovenska uspelo pri schvaľovaní nového projektu. Intenzívna slovensko – ukrajinská spolupráca potrvá 24 mesiacov a bude mať konkrétne parametre udržateľnosti aj užitočnosti.


Projekt bude realizovaný hlavným prijímateľom projektu, ktorým je Združenie miest a obcí Slovenska. S cieľom zabezpečiť čo najefektívnejší prenos know-how a expertízy, bude väčšina projektových aktivít realizovaných priamo v mieste, kde sa očakáva ich účinný dopad, a to je územie Ukrajiny. Zámerom projektu je zasiahnuť aj celé územie Slovenska, keďže ZMOS pôsobí vo všetkých regiónoch Slovenska. V snahe nastaviť projekt komplexne a prispieť k cezhraničnej spolupráci budú zapojené najmä prihraničné regióny Slovenska, a to v Košickom kraji.

ZMOS ako žiadateľ  bude spolupracovať s 3 projektovými partnermi- Asociáciou ukrajinských miest (AUC), Nórskou asociáciou miestnych a regionálnych samospráv (KS) a slovenskou mimovládnou organizáciou Združením FEMAN.

„Týmto projektom sme sa rozhodli prispieť príkladmi dobrej praxe z procesu decentralizácie zo Slovenska a krajín V-4 a poskytovania verejných služieb všeobecného záujmu v Nórsku s cieľom lepšie pripraviť ukrajinskú samosprávu na výzvy, ktoré proces decentralizácie a modernizácie municipalít so sebou prináša. Zároveň v projekte budeme  musieť integrovať aj novú skúsenosť, ktorú nám dala súčasná krízová situácia. Predpokladáme, že s niektorými aktivitami sa budeme musieť presunúť do virtuálneho priestoru“ konštatuje predseda ZMOS Branislav Tréger, ktorý ďalej dodáva: „ZMOS týmto začína paralelne s realizáciou tretieho projektu. Je mimoriadne dobré, že disponujeme výsledkami, ktoré dokážu pomôcť našim partnerom v zahraničí.“

Aktivity, ktoré budeme realizovať v tomto projekte, sú zamerané na prenos know-how prostredníctvom workshopov a odborných manuálov metodickej pomoci, realizáciu okrúhlych stolov, ktoré vytvoria platformu na odbornú diskusiu o municipálnej reforme, realizáciu výmenných pobytov a organizáciu dvoch ročníkov odborného fóra v rámci už na Slovensku etablovaného podujatia „Dni Ukrajiny“.

Cieľom projektu je využiť skúsenosti, ktorými disponuje ZMOS z oblasti modernizácie miestnej územnej samosprávy a pri implementácii práva na dobrú správu vecí verejných, princípov korporátnej sociálnej zodpovednosti a transparentných opatrení v miestnej samospráve tak, aby ukrajinské samosprávy mohli čerpať nielen inšpiráciu, ale aj poučenia z pozitív aj negatív.

Z projektu budú mať prínos nielen ukrajinské samosprávy, ale aj ich slovenskí partneri. Hlavnou cieľovou skupinou však budú predstavitelia ukrajinskej samosprávy, primátori, starostovia, zamestnanci regionálnych aj lokálnych štruktúr v samospráve. Z projektu budú mať benefit aj samotní partneri projektu, ktorí vďaka projektu získajú unikátne know-how v oblasti prenosu slovenských, nórskych a ukrajinských skúseností a budú ho môcť ďalej využívať a diseminovať. Pridanou hodnotou projektu bude tiež posilnenie vzťahov s medzinárodnými združeniami zo Slovenska, Ukrajiny a Nórska.

Združenie miest a obcí Slovenska je presvedčené, že takto nastavený projekt jednoznačným spôsobom prispeje k zlepšeniu inštitucionálnej spolupráce medzi Slovenskom a Ukrajinou a v oblasti samosprávy zlepší správu vecí verejných a umocní vyššiu integritu verejných inštitúcií. 

 

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2017
Operačný program Efektívna verejná správa podporí vzdelávanie analytikov
Analytickí zamestnanci viacerých štátnych inštitúcii, ktorí sú pre verejnú správu kľúčoví, budú mať možnosť sa s finančnou podporou Európskej únie ďalej vzdelávať.
viac
26.11.2020
Len aby sme si neublížili
Na Slovensku stále častejšie počúvame o potrebe modernizácie samosprávy.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
26.02.2022
ZMOS mobilizuje pomoc pre ukrajinských partnerov a ich občanov
Predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska dnes schválilo rámec aktivít pre adresnú pomoc samosprávam a obyvateľom v dôsledku konfliktu na Ukrajine. ZMOS zriadi transparentný účet a tiež bude koordinovať materiálnu zbierku na pomoc prihraničiu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %