Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.12.2018 03:30

Zimná údržba ciest po novom. Žilina je na odpratávanie snehu pripravená


Ilustračná snímka (msú)


So zimnou údržbou a monitorovaním situácie na žilinských mestských cestách sa oficiálne začalo už začiatkom novembra. S príchodom prvých mrazivých a zasnežených dní sú cestári v Žiline v riadnej pohotovosti. Zimnú údržbu zabezpečuje pre mesto Žilina spoločnosť Žilinské komunikácie.


Okrem miestnych ciest v celkovej dĺžke približne 255 km, má mesto po novom povinnosť zaistiť rovnako údržbu chodníkov v dĺžke 220 km. Zmenu priniesla úprava legislatívy, podľa ktorej nezodpovedajú za chodníky majitelia priľahlých nehnuteľností, ale samospráva. Aj preto musí žilinská radnica a spoločnosť zabezpečujúca pre mesto zimnú údržbu riešiť nedostatok personálnych kapacít.

„Museli sme navýšiť jednak personálne, ale i technické kapacity. Vzrástol nám počet kilometrov chodníkov, o ktoré sa bude musieť samospráva v tomto roku postarať a zabezpečiť zimnú údržbu, čo sa odrazilo aj na financiách. Náklady na zimnú údržbu sme pre tento rok zvýšili zhruba o 300 tisíc eur,“ priblížil žilinský primátor Peter Fiabáne. Minulý rok minulo mesto na údržbu ciest 700 tisíc eur. Najdôležitejšie trasy v meste sa budú čistiť prioritne, ďalšie časti mesta následne podľa schváleného operačného plánu zimnej údržby.  „Budeme sa snažiť urobiť samozrejme maximum a udržiavať čo najviac chodníkov, keďže však platí nový zákon len od mája tohto roku, nedokázali sme zahrnúť do rozpočtu taký objem peňazí, ktorý by sme na údržbu ciest a chodníkov potrebovali. Preto budeme vykonávať zimnú údržbu v okolí bytových domov prednostne na hlavných chodníkoch,“ doplnil primátor a zároveň vyzval o pomoc aj obyvateľov mesta.

„Uvedomujeme si, že je to po novom povinnosť mesta, v nevyhnutných prípadoch by som však veľmi rád požiadal Žilinčanov o súčinnosť a výpomoc pri odpratávaní snehu pri svojich domoch.“ Na zabezpečenie zjazdnosti vozoviek a chodníkov je pripravených 600 ton posypovej soli. „Žilinskí cestári majú k dispozícii 6 veľkých sypačov, 4 multikáry, 3 traktory a 2 UNC nakladače,“ doplnil vedúci odboru dopravy Mestského úradu v Žiline Peter Rolko.

Spoločnosť Žilinské komunikácie zabezpečuje podľa potreby posýpanie povrchu vozoviek a chodníkov, zhŕňanie, pluhovanie a odvoz snehu, ako aj čistenie komunikácií po zimnej údržbe.

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
Od polovice novembra budú cesty v Trenčianskom kraji monitorované nepretržite
O bezpečnosť na cestách sa v zimnom období starajú cestári 24 hodín denne. Tento rok so 60 kusmi posypovej techniky a 27 nakladačmi. Správa ciest TSK je pripravená aj na prípadné mimoriadne stavy.
viac
07.04.2020
Mesto Bánovce nad Bebravou ušetrilo financie za zimnú údržbu
Mesto Bánovce nad Bebravou usporilo na zabezpečení zimnej údržby, ako i následnom čistení ciest a chodníkov približne 32 500 eur. Nižšie náklady za uplynulú zimnú sezónu dosiahlo zmenami v pláne údržby. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
12.11.2021
Priebeh zimnej údržby v Žiline budú môcť občania sledovať na webe
Okrem 255 kilometrov cestných komunikácií bude mesto Žilina počas zimy udržiavať aj približne 160 kilometrov chodníkov. Práce spojené so zimnou údržbou by mali stáť približne 720-tisíc eur.
viac
22.11.2022
Mesto bude v zime udržiavať vyše 400 kilometrov ciest a chodníkov
V Žiline budú počas zimy udržiavať 257 kilometrov cestných komunikácií a približne 160 kilometrov chodníkov. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %