Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.11.2022 07:45

Mesto bude v zime udržiavať vyše 400 kilometrov ciest a chodníkov


Ilustračná snímka: (tasr).


V Žiline budú počas zimy udržiavať 257 kilometrov cestných komunikácií a približne 160 kilometrov chodníkov. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


Doplnil, že údržbu na území Žiliny zabezpečí zmluvný partner mesta Žilinské komunikácie a k dispozícii sú aj ďalší externí dodávatelia, pracovníci mesta či aktivační pracovníci. "V pohotovosti bude zhruba 40 kusov techniky, štyri veľké a deväť malých sypačov s radlicami, deväť traktorov, UNC nakladače, technologické vozidlá s posádkou na ručné čistenie a dočisťovanie. V prípade kalamity aj ďalšie zazmluvnené stavebné mechanizmy," uviedol hovorca mesta.

Na žilinské cesty a chodníky je pripravených 920 ton chemického posypového materiálu a 650 ton inertného materiálu, ktoré sa budú v prípade potreby dopĺňať. "Zásadnou novinkou je možnosť sledovať práce počas zimnej údržby na internetovej stránke. Záujemcovia v reálnom čase vďaka GPS monitoringu vozidiel uvidia, v ktorej časti mesta sa pohybujú. Na internetovej stránke mesta bude zverejnený operačný plán zimnej údržby a denne aktualizované práce spolu s kontaktnými údajmi na dispečersko-spravodajskú službu," dodal Miškovčík.

Pripomenul, že zimná údržba sa vykonáva podľa schváleného poradia dôležitosti miestnych komunikácií na základe intenzity a smerovania dopravy. "Najprv sa udržiavajú komunikácie s premávkou mestskej hromadnej dopravy a vyššieho dopravného významu, ktorých dĺžka je 84,3 kilometrov (190 kilometrov údržby). Druhé v poradí sú cesty nižšieho významu, prevažne vnútroblokové komunikácie mestských sídlisk s dĺžkou 83,7 kilometra (167,4 kilometra údržby). Nakoniec sa udržujú komunikácie priľahlých častí mesta s dĺžkou 89,4 kilometra (170,8 kilometrov údržby). Popritom sa vykonáva údržba chodníkov," priblížil hovorca mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Zimná údržba je o povinnostiach aj trpezlivosti
Mestá a obce sa pripravujú na zimnú údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev. Spravidla to upravujú v príslušnom všeobecne záväznom nariadení, ktoré sa týka zabezpečovania čistoty a poriadku.
viac
17.12.2018
Zimná údržba ciest po novom. Žilina je na odpratávanie snehu pripravená
So zimnou údržbou a monitorovaním situácie na žilinských mestských cestách sa oficiálne začalo už začiatkom novembra. S príchodom prvých mrazivých a zasnežených dní sú cestári v Žiline v riadnej pohotovosti. Zimnú údržbu zabezpečuje pre mesto Žilina spoločnosť Žilinské komunikácie.
viac
07.04.2020
Mesto Bánovce nad Bebravou ušetrilo financie za zimnú údržbu
Mesto Bánovce nad Bebravou usporilo na zabezpečení zimnej údržby, ako i následnom čistení ciest a chodníkov približne 32 500 eur. Nižšie náklady za uplynulú zimnú sezónu dosiahlo zmenami v pláne údržby. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
12.11.2021
Priebeh zimnej údržby v Žiline budú môcť občania sledovať na webe
Okrem 255 kilometrov cestných komunikácií bude mesto Žilina počas zimy udržiavať aj približne 160 kilometrov chodníkov. Práce spojené so zimnou údržbou by mali stáť približne 720-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %