Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.11.2017 03:36

Zimná údržba je o povinnostiach aj trpezlivosti


Ilustračná snímka.


Mestá a obce sa pripravujú na zimnú údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev. Spravidla to upravujú v príslušnom všeobecne záväznom nariadení, ktoré sa týka zabezpečovania čistoty a poriadku.


Samosprávy zároveň na celé zimné obdobie zriaďujú tzv. dispečing zimnej údržby ciest, aby bola zabezpečená plynulosť dopravy.

Príslušné všeobecne záväzné nariadenie má svoju oporu tak v zákone o obecnom zriadení, ako aj v zákone o premávke na pozemných komunikáciách. Upravuje pojmy ako verejné priestranstvo, čistenie komunikácií, zjazdnosť a schodnosť komunikácií, ale aj používanie posypových materiálov, zhŕňanie, pluhovanie a odvoz snehu zo zasnežených plôch. Z príslušného všeobecne záväzného nariadenia vyplývajú povinnosti, ktoré sa týkajú vlastníkov i majiteľov nehnuteľností a k nim patriacich chodníkov, ktoré je potrebné k určenému času vyčistiť od snehu a ľadu. Tento „obecný zákon“ spravidla vymedzuje aj Operačný plán zimnej služby na príslušnú zimnú sezónu a tiež upravuje priority zimného servisu. Napríklad tak, že zimná údržba sa prednostne sústreďuje na zabezpečenie zjazdnosti križovatiek, výpadových ciest, ulíc, schodnosť chodníkov, priechodov pre chodcov a uvoľňovanie kanalizačných vpustí.

Vlastník, nájomca, užívateľ alebo správca je povinný v zimnom období zbavovať chodníky snehu a poľadovice aj viackrát za deň, pričom sneh sa zhŕňa na okraj komunikácie do hromád. Na okraji komunikácie je potrebné uvoľniť a očistiť vpusty kanalizácie, aby sa v prípade odmäku zabezpečil odtok vody. Pri tvorení poľadovice je potrebné chodníky posýpať vhodným posypovým materiálom. Pri odstraňovaní a hromadení snehu je potrebné dbať na to, aby boli uvoľnené priechody pre chodcov, vjazdy a vstupy do budov, plochy potrebné na nakladanie a vykladanie tovaru, odvoz komunálneho odpadu a pod.

Samosprávy v príslušnom všeobecne záväznom nariadení určujú aj čas, do ktorého je potrebné očistiť chodníky od snehu alebo poľadovice, ktorá sa môže vytvoriť v nočných hodinách.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pred dvomi rokmi zrealizovalo prieskum, z ktorého vyplýva, že 78,6 % miest a obcí zabezpečuje zimnú údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev vo vlastnej réžii, 11,8 % samospráv zabezpečuje mestskou firmou, 6,6 % zmluvným partnerom na základe verejného obstarávania a zvyšné samosprávy inou formou podľa vlastného uváženia.

V zimnom období je potrebné nielen rešpektovať práva a povinnosti vyplývajúce zo zabezpečovania zimnej údržby, ale zároveň je potrebné akceptovať fakt, že nie všetky mechanizmy dokážu byť v rovnakom čase na všetkých zasnežených miestach naraz. Okrem toho treba poznať aj ďalšie detaily z hľadiska čistenia verejných priestranstiev, nakoľko niektoré samosprávy zakazujú používanie napríklad chemickej soli na cestách a chodníkoch v súvislosti s ochranou životného prostredia.

Autor: (Michal KALIŇÁK, hovorca a tajomník rady expertov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2018
Zimnej údržbe nepomáha súčasná legislatíva
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na tvrdenia, ktoré včera odzneli v médiách zo strany hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby SR týkajúce sa celoplošnej zimnej údržby chodníkov.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
12.11.2021
Priebeh zimnej údržby v Žiline budú môcť občania sledovať na webe
Okrem 255 kilometrov cestných komunikácií bude mesto Žilina počas zimy udržiavať aj približne 160 kilometrov chodníkov. Práce spojené so zimnou údržbou by mali stáť približne 720-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %