Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.01.2021 05:48

Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.


Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené vyjadreniami členov vlády, ktorí uvažujú o tom, že samospráva bude podriadená centrálnej vláde. Miestna územná samospráva stojí na princípoch a hodnotách jasne vymedzených v Ústave Slovenskej republiky, ústavných zákonoch, medzinárodných zmluvách vrátane Európskej charty miestnej samosprávy. Sme presvedčení, že ani zložitá situácia, v ktorej sa Slovenská republika nachádza nemôže byť dôvodom k úvahám o centralizácii, či príkazoch vo vzťahu k miestnej územnej samospráve.

V tejto súvislosti pripomíname, že miestna územná samospráva má svoje nenahraditeľné miesto a nezávislé postavenie v systéme verejnej správy. Počas ostatných tridsiatich rokov mnohokrát preukázala, že nie je súperom, ani rivalom, ale partnerom štátu a štátnej správy. Napokon, dokázala to aj počas každého testovania na nový koronavírus COVID – 19 a každému je zrejmé, že bez angažovanosti miest a obcí by to možno bolo skončilo fiaskom.

Združenie miest a obcí Slovenska už od prvého testovania apelovalo na vládu, aby spojila testovanie s trasovaním. Žiaľ, nestalo sa tak a sme svedkami nekontrolovateľného šírenia koronavírusu. Združenie miest a obcí Slovenska už od prvého testovania poukazovalo na praktické aspekty testovania, avšak mnohé neboli akceptované a premietli sa do zložitej situácie v mnohých našich regiónoch. Združenie miest a obcí Slovenska viackrát apelovalo na vládu SR, ale aj na pani prezidentku, že krajina a naši obyvatelia potrebujú rozvahu namiesto rozruchu, a cieľ namiesto pocitov. Práve preto sme aj pred koncom minulého roka, a tiež hneď na začiatku roka apelovali na predstaviteľov štátu, že samosprávy budú súčinné pri testovaní obyvateľov, ale štát musí preukázať, že je pripravený. Tak materiálne, ako aj personálne. Namiesto stručnej a vecnej odpovede sme však svedkami úvah o príkazoch a nariadeniach, ktoré sa vylučujú s princípmi decentralizácie aj právneho štátu.

Združenie miest a obcí Slovenska preto apeluje na predstaviteľov vlády SR, aby formulovali východiská partnerstva a kooperácie, ktoré reálne dokážu pomôcť krajine.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %