Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.07.2019 04:00

Zázrivské dni sú oslavou miestnych zvykov, predkov a práce


Slávnostný krojovaný pochod obcou Fačkov počas podujatia Zázrivské dni. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Slávnostnou svätou omšou v rímskokatolíckom kostole sa v nedeľu popoludní začal program druhého dňa Zázrivských dní. Podľa starostu Zázrivej v okrese Dolný Kubín Matúša Mnícha je podujatie oslavou predkov, práce, miestnych zvyklostí a ich peknej dediny.


„Prvý deň podujatia, sobota 20. júla, bol zameraný skôr na súťaže, ťahanie korbáčikov - nášho bieleho zlata. Chceli sme ľuďom priblížiť celý proces výroby syrových korbáčikov,“ povedal Mních pre TASR.       

Nedeľňajší program slávností je zameraný na folklór a duchovno. Súčasťou podujatia je i sčítanie krojovaných. Tento zvyk podľa starostu vznikol z dôvodu, aby si ľudia oprášili kroje svojich rodičov. Občas ich vytiahli, ukázali a nehanbili sa prísť na Zázrivské dni. „Trošičku nám neprišlo vhod aktuálne počasie, ale improvizujeme a verím, že cele nedeľné odpoludnie skončíme s radosťou a spokojnosťou,“ uviedol starosta.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Kultúrne leto v Poprade bude trvať 88 dní
Kultúrne leto v Poprade bude aj tento rok bohaté, vystúpi na ňom 1000 účinkujúcich. Začína sa vo štvrtok 9. júna a potrvá do 4. septembra.
viac
16.05.2017
XXIII. ročník Staromestských slávností má pripravený pestrý program
Už budúci týždeň sa mesto Žilina a jeho obyvatelia dočkajú XXIII. ročníka Staromestských slávností.
viac
08.11.2017
V piatok začnú v Bratislave obľúbené Svätomartinské dni
Svätomartinské dni, ktoré spájajú staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína, sa budú konať od piatka 10. novembra do nedele 12. novembra na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci. Súčasťou trojdňového programu bude aj viacero aktivít a predstavení pre deti.
viac
07.08.2018
Dni mesta Trebišov 2018
Mesto Trebišov pripravuje, ako každý rok, veľkolepé kultúrno-spoločenské podujatie Dni mesta Trebišov. Mestské slávnosti začnú pondelok 20. augusta 2018 sprievodnými podujatiami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %