Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.04.2023 10:35

Začína sa obnova osemkilometrového úseku cez horský priechod


Horský priechod Vernár.


Horský priechod Vernár prejde rozsiahlou rekonštrukciou, Slovenská správa ciest (SSC) v utorok odovzdala stavenisko zhotoviteľovi stavby.


Konkrétne ide o cestu I/66 Popová – Hranovnica, v úvodnej časti sa obnoví viac ako osemkilometrový úsek z hranice okresu cez horský kopec až po koniec obce Vernár smerom na Hranovnicu. Na brífingu o tom informoval štátny tajomník Ministerstva dopravy (MD) SR Jaroslav Kmeť s tým, že práce potrvajú približne 24 mesiacov s výlukou počas zimy a vyžiadajú si približne 17,5 milióna eur. Projekt je financovaný z európskych fondov.

"Dlho sa čakalo na túto rekonštrukciu, pretože také máme procesy verejného obstarávania, konečne sa nám však podarí tento horský priechod zrekonštruovať. Je to dôležité, pretože je to dosť významná spojnica medzi severom a juhom a cesta je v zlom stave. Pôsobia tu jednak klimatické podmienky ale aj množstvo kamiónov, ktoré tadiaľto prechádzajú," skonštatoval Kmeť s tým, že cez obec prejde odhadom asi 10 000 áut denne.

Riaditeľ úseku investičných projektov a prevádzky SSC František Dorocák priblížil, že práce budú zahŕňať odvodnenie, výmenu dopravného značenia, rekonštrukciu cesty, mostného objektu cez potok Mlynica a doplnia sa tiež bezpečnostné prvky a zabezpečia skalné svahy. "Súčasťou projektu je aj informačný systém, ktorý na problémy na horskom priechode vodičov upozorní už v Poprade," dodal.

V samotnej obci cestári vybudujú aj približne kilometer chodníkov na miestach, kde je to možné. Nebude sa to dať podľa Dorocáka všade, keďže cesta je v niektorých častiach príliš úzka. Starosta Vernára Ondrej Ondruš obnovu cesty aj v tejto súvislosti víta. "Priorita je bezpečnosť našich občanov, najväčším problémom je zúžený koridor, kvôli čomu nemáme v niektorých častiach chodník. Okrem toho potrebujeme vyriešiť prepojenie chodníka v obci s časťou Píla," skonštatoval. Verí, že sa podarí dodržať harmonogram prác.

SSC v súvislosti s rekonštrukciou žiada motoristickú verejnosť o trpezlivosť. "Nachádzame sa v zložitej geomorfologickej oblasti, sú tu strmé svahy, zimné obdobie je tu dlhé, ale samozrejme bude snaha aj zo strany zhotoviteľa odovzdať dielo aj skôr," dodal Dorocák. Vodiči budú musieť rátať s dopravnými obmedzeniami, doprava bude v určitých obdobiach púšťaná striedavo.

SSC má v pláne v rekonštrukcii úseku Popová - Hranovnica pokračovať aj ďalej smerom z Vernára na Poprad. Dorocák uviedol, že v súčasnosti pracujú na majetkovo-právnom vysporiadaní pozemkov, tento proces podľa neho potrvá približne dva roky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
03.07.2020
Trnavská župa zmodernizuje cestu na horský priechod Havran z eurofondov
Trnavská župa získala z eurofondov vyše 4 mil. eur na opravu úseku cesty horského priechodu Havran.
viac
30.10.2020
Renovácia brownfieldov z Fondu obnovy
Rezort dopravy a výstavby chce z Fondu obnovy financovať aj renováciu zanedbaných brownfieldov v intravilánoch miest.
viac
25.07.2023
Cestu medzi Hromošom a Ľubotínom zrekonštruujú za 1,9 milióna eur
V utorok začínajú cestári s obnovou cesty prvej triedy medzi obcami Hromoš a Ľubotín v okrese Stará Ľubovňa, treba tam rátať s dopravnými obmedzeniami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %