Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
25.04.2024 11:05

Z envirorezortu sa presunie 200-tis. eur zásahovým tímom pre medveďa


Ilustračná snímka (TASR)


Z ministerstva životného prostredia sa presunie 200-tis. eur do Štátnej ochrany prírody SR. Peniaze sa majú využiť na zefektívnenie činnosti zásahového tímu pre medveďa hnedého vrátane jeho materiálno-technického vybavenia.


S presunom mimorozpočtových prostriedkov v stredu súhlasila vláda. "Doposiaľ neboli zásahové tímy dostatočne vybavené a neboli schopné so súčasným vybavením profesionálne a odborne zasiahnuť. Je viac ako nevyhnutné dovybaviť zásahové tímy požadovanými príslušnými prostriedkami, inak nebude možné zabezpečiť požadované zásahy v regiónoch Slovenska," tvrdí envirorezort. Doplnil, že členovia tímu nemali potrebné zbrane v dostatočnom počte, zbrane si striedali, neboli tiež nastrelené, a tým pádom disfunkčné.

Zásahový tím taktiež podľa materiálu nemal potrebné moderné prístroje na identifikáciu a pozorovanie medveďov, ako sú napríklad drony, termovízie, diaľkomery, ďalekohľady, softvéry na identifikáciu jedincov, ako aj IT technika - tablety a notebooky.         

"Každý člen zásahového tímu potrebuje kvalitné krátke a dlhé zbrane (nie je možné striedať si zbrane z bezpečnostných dôvodov), s tým súvisiace náklady na trezory, uskladnenie, náboje, cvičenia. Taktiež je potrebné technické vybavenie, ochranné pomôcky a odevy, keďže členovia zásahových tímov trávia v teréne dni a noci za každého počasia," priblížilo ministerstvo.         

Pokračuje, že zásahové tímy potrebujú vybavenia áut, a to svetelným signalizačným zariadením. Mali by tiež mať pravidelné školenia, vzdelávanie, preškolenie a poradenstvo. "Zlepšenie technickej vybavenosti členov zásahových tímov prispeje k tomu, že občania SR pocítia efektívnejšie zásahy v spolupráci s užívateľmi poľovných revírov a políciou," uviedol rezort.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2021
Zásahový tím ŠOP preverí napadnutie pastiera medveďom v obci Nevoľné
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR preverí incident, ktorý sa v stredu (22. 9.) odohral v obci Nevoľné v okrese Žiar nad Hronom.
viac
19.10.2021
Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR sa školil v Chorvátsku
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR sa v uplynulých dňoch zúčastnil na medzinárodnom odbornom tréningu a workshope pre medvedie zásahové tímy v chorvátskom Kutereve.
viac
24.06.2022
Zásahový tím usmrtil problémovú medvedicu spod Tatier
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v piatok ráno usmrtil problémovú medvedicu v lokalite Pribylina - Hrdovo v okrese Liptovský Mikuláš.
viac
16.02.2023
ŠOP posilňuje Zásahový tím pre medveďa hnedého, sídliť bude v Martinskom okrese
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR posilňuje Zásahový tím pre medveďa hnedého. Nový tím Západ bude sídliť v obci Belá–Dulice v okrese Martin.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %