Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.10.2021 11:25

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR sa školil v Chorvátsku


Ilustračná snímka, zdroj: Mesto Spišská Belá


Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR sa v uplynulých dňoch zúčastnil na medzinárodnom odbornom tréningu a workshope pre medvedie zásahové tímy v chorvátskom Kutereve.


Školenie sa uskutočnilo pod vedením chorvátskych i zahraničných odborníkov na veľké šelmy. TASR o tom v pondelok informovala Kristína Bocková, manažérka pre komunikáciu ŠOP SR.       

Tréning usporiadala organizácia Carnivora Magna v spolupráci s WWF Adria v rámci projektu LIFE „Euro Large Carnivores“. Projekt je zameraný na hľadanie spôsobov spolužitia s divo žijúcimi zvieratami s cieľom zmierňovať konflikty medzi ochranármi a majiteľmi hospodárskych zvierat či poľnohospodármi.       

„Pre vyše 30 členov zásahových tímov bol pripravený náročný program, ktorý pozostával z blokov prezentácií o rozsahu práce a činnostiach jednotlivých medvedích tímov v kombinácii s terénnymi tréningami. Účastníci workshopu koordinovali postupy a vymieňali si praktické skúsenosti z mapovania a monitoringu, národnej legislatívy, metodík, pracovných protokolov a postupov pri zásahoch. Počas tréningov sa tímy oboznámili s priebehom monitoringu v Chorvátsku a praktickými ukážkami imobilizácie medveďa hnedého, merania telesných parametrov, odoberania vzoriek či odhadu veku podľa abrázie chrupu,“ priblížila Bocková.       

Na záver programu predstavili medzinárodný protokol, ktorý sa sústreďuje na ochranu a manažment medveďa hnedého prostredníctvom cezhraničnej koordinácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2021
Početnosť populácie medveďa stúpla za posledných 20 rokov trojnásobne
Početnosť populácie medveďa hnedého na Slovensku stúpla za posledných 20 rokov trojnásobne. Upozornil na to štátny podnik Lesy SR.
viac
24.09.2021
Zásahový tím ŠOP preverí napadnutie pastiera medveďom v obci Nevoľné
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR preverí incident, ktorý sa v stredu (22. 9.) odohral v obci Nevoľné v okrese Žiar nad Hronom.
viac
24.06.2022
Zásahový tím usmrtil problémovú medvedicu spod Tatier
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v piatok ráno usmrtil problémovú medvedicu v lokalite Pribylina - Hrdovo v okrese Liptovský Mikuláš.
viac
16.02.2023
ŠOP posilňuje Zásahový tím pre medveďa hnedého, sídliť bude v Martinskom okrese
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR posilňuje Zásahový tím pre medveďa hnedého. Nový tím Západ bude sídliť v obci Belá–Dulice v okrese Martin.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %