Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.07.2016 01:09

Začala sa súťaž o národnú cenu Európskeho týždňa mobility


Logo súťaže


Ministerstvo dopravy symbolicky odovzdalo na Sliači štafetu organizácie aktivít zameraných na udržateľnú mestskú mobilitu. Pri tejto príležitosti bola vyhlásená súťaž pre samosprávy.


Štafetu prijalo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) a Slovenská agentúra životného prostredia. V rámci vyhlásenia výsledkov kampane Do práce na bicykli, ktorú organizujú MDVaRR SR a Občianska cykloiniciatíva za rozvoj nemotorovej dopravy v Banskej Bystrici tam zástupcovia MŽP SR a SAŽP vyhlásili národnú súťaž o cenu Európskeho týždňa mobility (ETM) 2016.

ETM je kampaň za udržateľnú mestskú mobilitu, organizovaná s finančnou podporou Európskej komisie od roku 2002. Cieľom kampane, ktorá prebieha každoročne v druhej polovici septembra (16. - 22. septembra), je povzbudiť samosprávy EÚ k zavedeniu a podpore opatrení udržateľnej mestskej mobility a umožniť občanom vyskúšať alternatívne spôsoby dopravy (peši, bicyklom či hromadnou dopravou) k užívaniu automobilových prostriedkov. Motto aktuálnej kampane ETM 2016 je Inteligentná a udržateľná mobilita – Investícia do Európy

Samosprávy majú teda opäť príležitosť sa zapojiť, spolu s participujúcimi organizáciami a inštitúciami pôsobiacimi na území miest, do najväčšej a najrozšírenejšej kampane na svete zameranej na podporu trvalo udržateľnej mobility v mestách, kde je podmienkou, aby štatutárny zástupca samosprávy podpísal Chartu 2016, v ktorej si môže vybrať z troch okruhov aktivít:

- zorganizovať počas ETM aktivity súvisiace s ústrednou témou: Inteligentná a udržateľná mobilita

– investícia do Európy zrealizovať aspoň jedno trvalé opatrenia, ktoré prispeje k postupnému prechodu od prepravy osobným vozidlom na prostrediu šetrný dopravný prostriedok

- zapojiť sa do Dňa bez áut (22. september) a vyčleniť jednu či viaceré zóny v meste výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu.

Samosprávy, ktoré splnia všetky tri kritériá sa stanú zlatými účastníkmi , čo ich oprávňuje uchádzať sa Európsku cenu ETM 2016.

Registrácia do kampane ETM 2016 je otvorená už od 3. júna 2016, o možnostiach a podmienkach registrácie sa samosprávy dozvedia viac na www.mobilityweek.eu, ako aj na národnej webovej stránke v slovenskom jazyku www.eurotm.sk

Pre vyššiu motiváciu zapojenia sa slovenských samospráv do kampane, tak ako po uplynulé ročníky, vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR a národný koordinátor kampane ETM  Slovenská agentúra životného prostredia Národnú súťaž o cenu ETM 2016 v troch kategóriách:

- aktívna samospráva,

- efektívne trvalé opatrenie,

- originálna aktivita.

Prihlášku do národnej súťaže o cenu ETM 2016, ako aj všetky podmienky nájdu uchádzači na www.eurotm.sk, pričom budú slovenské samosprávy aj priamo oslovené a vyzvané zapojiť sa do súťaže. Vyhodnotenie súťaže a ocenenie „naj“ samospráv v rámci národnej súťaže sa uskutoční 11. októbra 2016 v Martine počas konferencie Cyklistická doprava (konferencia o cyklistickej doprave, cykloturistike a udržateľnej mobilite).

Autor: Iveta KUREKOVÁ, manažérka pre komunikáciu SAŽP


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2016
Po bratislavských uliciach jazdí pomaľovaná električka
Do bratislavských ulíc pribudla električka, ktorej polep navrhla žiačka základnej školy v rámci súťaže „Doprava v meste bez áut“, ktorú vyhlásilo hlavné mesto pri príležitosti Európskeho týždňa mobility 2015.
viac
30.06.2020
Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých
Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.
viac
25.09.2020
Inšpirácie: Ako mestá vytvárajú udržateľnú mestskú mobilitu
Európska strešná asociácia obcí a regiónov v Európe (CEMR) v spolupráci s európskou asociáciou miest (EUROCITIES) spracovala štúdiu o úspešných plánoch mobility v európskych mestách.
viac
25.08.2022
S Európskym týždňom mobility 2022 prichádza aj výtvarná súťaž pre deti
V rámci Európskeho týždňa mobility pripravuje DPMP a.s. pre verejnosť viaceré zaujímavé aktivity, ktoré sa uskutočnia v septembri počas trvania kampane.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %