Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
26.09.2020 10:50

Vzduchom sa šírila láska


Ilustračná snímka P. Arpášová


Príjemné neskoré popoludnie plné tvorivej nálady si vychutnali nielen nádejní umelci z neziskovej organizácie Vstúpte a výtvarníci na čele s Rozáliou Habovou, ale aj desiatky návštevníkov.


Na nádvorí Pálffyovského kaštieľa v Malackách sa v stredu 9. septembra konala vernisáž špeciálnej benefičnej výstavy LÁSKOUTVORENIE spojenej s dražbou vystavených diel. Hlavnou autorkou projektu je Martina Ambrušová, riaditeľka Vstúpte.

Osobité spojenie umeleckých duší

Myšlienka lásky a spolupráce sa šírila celým podujatím. Prezentované diela vznikli v júli tohto roka na nádvorí kaštieľa v Plaveckom Podhradí. Každý zo štrnástich originálnych obrazov vznikol spoločnou tvorbou Vstupákov a výtvarníkov. Podľa slov R. Habovej bola táto spolupráca veľmi príjemná a obohacujúca pre všetkých zúčastnených. Uchvátilo ju nadšenie a pracovitosť Vstupákov. Úspešnosť projektu potvrdzujú okrem pozitívnych reakcií všetkých účastníkov aj slová M. Ambrušovej: „Láskoutvorenie je o vzájomnom darovaní, vzájomnej pomoci a spolupráci. Ľudia so znevýhodnením darovali dobré hodnoty, zážitok a nové skúsenosti umelcom, a umelci im zase darovali kus zo seba – svoj talent, pomoc a podporu.“

Okrem spomenutých štrnástich obrazov do dražby prispeli svojimi dielami aj R. Habová so svojimi žiakmi – výtvarníkmi. Všetci umelci si z vernisáže odniesli malý darček na pamiatku - tašku potlačenú obrazom, ktorý vytvorili.

Hudobné čísla roztancovali návštevníkov

Pri srdci zahriali aj hudobné vystúpenia. Mária Hušková zaspievala aj zahrala skladbu špeciálne zloženú pre túto príležitosť. Potom sa k nej svojím spevom pridali jej sestry Alica a Júlia. Toto sesterské trio pre veľký úspech pridalo pieseň naviac. Hudba rozprúdila takú zábavu, že niektorí diváci neodolali a zatancovali si. Obecenstvo odmenilo výkon dievčat srdečným potleskom.

Ako získať cenný originál

Vydražením produktov projektu môžete získať jedinečný obraz a zároveň prispieť na dobrú vec. Dražba umeleckých diel sa začala v deň vernisáže. Môžete sa do nej zapojiť prostredníctvom oficiálnej facebookovej stránky Vstúpte alebo telefonicky na čísle 0918 756 548. Vyvolávacia cena každého obrazu je 50 € a záujemca môže navýšiť jeho cenu minimálne o 10 €. Vyzbieraná suma bude použitá na skvalitnenie života ľudí s mentálnym postihnutím. Na Facebooku stačí len napísať ponúkanú sumu do komentára pod obraz, ktorý máte záujem vydražiť. Ak sa chcete zapojiť telefonicky, na vyššie uvedenom čísle sa možno informovať o aktuálnej cene konkrétneho diela a navrhnúť vyššiu cenu.

Dražené unikátne umelecké diela si môžete osobne prezrieť v knižnici v priestoroch Mestského centra kultúry v Malackách do 7. októbra, dokedy trvá aj samotná dražba (zapojiť sa môžete do 17.00 h).

Projekt realizovalo občianske združenie Majella s finančnou podporou mesta Malacky.

Autor: P. Arpášová


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Občianske združenie Ružomberčan pomáha dolnému Liptovu
Doposiaľ sa združeniu podarilo zabezpečiť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre členov nad 65 rokov či opravu dlhodobo zničenej dlažby pred športovou halou Koniareň. Informovala o tom členka výboru OZ Ružomberčan Jana Streitová.
viac
02.01.2018
Na rekonštrukciu verejného osvetlenia vyčlenili v Malackách 1,1 milióna eur
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí (7. decembra) rokovalo aj o rozpočte mesta. Tento dôležitý dokument prešiel bez pripomienok tak, ako bol navrhovaný.
viac
31.10.2018
Cez víkend otvoria pre verejnosť brány zrekonštruovaného kaštieľa
Prvý novembrový víkend v Hlohovci opätovne otvoria brány zrekonštruovaného kaštieľa. TASR informovala hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková.
viac
20.03.2021
V Malackách sa začína výstavba cyklotrás
Dlhoočakávaná výstavba cyklotrás, ktorá postupne vytvorí nosnú mestskú sieť bezpečných trás pre cyklistov, sa rozbieha. Prvým úsekom bude Pezinská – priemyselný park.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %