Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.01.2019 02:45

Mesto pokračuje v rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov


Kaštieľ Migazziovcov, ilustračná snímka (msú)


Mesto Zlaté Moravce pokračuje v rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov, ktorý je zapísaný v ústrednom zozname kultúrnych pamiatok. Koncom minulého roka sa uskutočnila tretia etapa výmeny pôvodných okien.


Výmena desiatich okien na prvom poschodí budovy, presných replík pôvodných historických okien, vyšla na 27.098 eur. Mesto vyčlenilo zo svojho rozpočtu 22.000 eur, sumou 2400 eur prispel Nitriansky samosprávny kraj, zvyšnú sumu pokrylo zo svojho rozpočtu Mestské stredisko kultúry a športu, ktoré sídli v priestoroch kaštieľa. Podľa slov riaditeľky strediska Simony Holubovej by mesto chcelo už v tomto roku pokračovať v rozsiahlejšej rekonštrukcii kaštieľa, predovšetkým jeho fasády a štítu. Tento zámer je však podmienený úspešnosťou podaných projektov.       

Mesto Zlaté Moravce chce financie na rekonštrukciu kaštieľa získať z programu Obnovme si svoj dom. Projekt zahŕňa výmenu otvorových konštrukcií na kaštieli, opravu fasády, erbu a úpravy interiéru. Rozpočet na opravy je vyčíslený na 526.626 eur. Pribudnúť by mal aj bezbariérový prístup, nový vzhľad by mala získať aj informačná kancelária vrátane jej vnútorného vybavenia.        

Mesto počas predchádzajúcich dvoch rokov vymenilo päť okien a balkónové dvere v obradnej sále kaštieľa aj sedem historických okien na prvom poschodí budovy, ktoré boli v havarijnom stave. Peniaze na ich výmenu vyčlenilo zo svojho rozpočtu, dotáciou prispel aj Nitriansky samosprávny kraj. Viac ako polovica okien na budove kaštieľa však zostala pôvodná, v zlom stave.       

Jednoposchodová barokovo-klasicistická budova s dvoma krídlami orientovanými do pôvodného parku, z ktorého zostala zachovaná už len malá časť, bola prestavaná v roku 1789 Krištofom Migazzim, viedenským kardinálom a arcibiskupom. Jeho erb je na prednom štíte kaštieľa. Západné krídlo kaštieľa so zamurovanými arkádami má pravdepodobne neskororenesančný pôvod, pochádza z obdobia druhej polovice 17. storočia. Majiteľmi zlatomoravského panstva boli vtedy Paluškovci, ktorí v tom čase vykonávali vysoké kráľovské úrady. Na nádvorí kaštieľa je pomník Janka Kráľa postavený v roku 1962 z bieleho bulharského mramoru akademickým sochárom Jánom Kulichom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2019
Mesto pripravuje rekonštrukciu kaštieľa Migazziovcov
Mestskí poslanci schválili predloženie žiadosti o dotáciu z rozpočtovej kapitoly MK SR na projekt obnovy kaštieľa, spolufinancovanie realizovaného projektu mestom vo výške najmenej päť percent z celkového rozpočtu projektu a financovanie prípadných neoprávnených výdavkov z rozpočtu mesta.
viac
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
15.01.2022
Mesto Zlaté Moravce bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 20,6 milióna eur
Mesto Zlaté Moravce bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom na úrovni 20.589.741 eur. Zlatomoravskí mestskí poslanci schválili rozpočet mesta na rok 2022 ako vyrovnaný.
viac
23.01.2023
Mesto zvýšilo miestne dane a poplatky na tento rok
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov v roku 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %