Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
12.09.2024 11:10

Na ďalšiu obnovu kaštieľa bude chcieť mesto Jelšava získať 1,7 milióna eur


Snímka zdroj: www.kastieljelsava.sk


Mesto Jelšava v okrese Revúca bude chcieť na ďalšiu obnovu historického kaštieľa Coburgovcov získať z externých zdrojov približne 1,7 milióna eur. V rámci rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky chce pokračovať obnovou barokového krídla.


Pre TASR to uviedol primátor mesta Milan Kolesár. Samospráva chce na ďalšiu obnovu coburgovského kaštieľa získať financie z európskych fondov, pripravený projekt v auguste posudzovala aj Rada partnerstva Banskobystrického samosprávneho kraja. "Rada rozhodla o tom, že tento zámer je z ich strany podporený a zaradí sa medzi integrované územné investície v kraji ako prioritný projekt," priblížil Kolesár.         

V rámci ďalšej obnovy kaštieľa sa chce mesto zamerať na jeho barokové krídlo, ktoré sa nachádza pri tunajšom námestí a ktorého súčasťou je aj hlavná vstupná brána. Súčasťou projektu, ktorého rozpočet dosahuje približne 1,7 milióna eur, je oprava strechy či rekonštrukcia fasády, okien a dverí. "Počítame aj s obnovou deviatich miestností na prízemí v barokovej časti. Mali by rôzne využitie, od čitárne až po správcovskú miestnosť a podobne," dodal primátor s tým, že kaštieľ, ktorý sa mesto snaží čoraz viac sprístupniť verejnosti, by už potreboval aj stáleho správcu.         

Kaštieľ v Jelšave je trojpodlažný objekt z roku 1763, jeho neskorobaroková prestavba bola v štýle francúzskeho klasicizmu. Záchranné práce v kaštieli mesto prostredníctvom rôznych dotácií realizuje od roku 2015. V prvej polovici tohto roka samospráva ukončila projekt obnovy severozápadného krídla, na ktorý získala z takzvaných nórskych fondov takmer milión eur. V priestoroch kaštieľa tak pribudla kaviareň či seminárna miestnosť.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov napreduje, pracuje sa už i v interiéri
Obnova severozápadného krídla coburgovského kaštieľa v Jelšave v okrese Revúca napreduje. Práce na projekte, na ktorý samospráva získala takmer milión eur z nórskeho finančného mechanizmu, sa už presunuli aj do interiérových priestorov národnej kultúrnej pamiatky.
viac
01.03.2023
Obnova kaštieľa z nórskych fondov pomaly finišuje, dokončená bude na jar
Obnova severozápadnej časti coburgovského kaštieľa v Jelšave, na ktorú samospráva získala z Nórskeho finančného mechanizmu takmer milión eur, pomaly finišuje. Práce by mali byť ukončené na prelome apríla a mája. Uviedol to primátor mesta Milan Kolesár.
viac
21.04.2023
Kaštieľ cez leto ožije podujatiami, obnova z nórskych fondov sa predĺži
Obnova severozápadného krídla coburgovského kaštieľa v Jelšave z nórskych fondov sa predĺži a dokončená bude zrejme počas leta.
viac
22.08.2023
Obnova kaštieľa mala byť ukončená v auguste, dodávateľ zo stavby odišiel
Obnova severozápadného krídla coburgovského kaštieľa v Jelšave financovaná z nórskych fondov, ktorá mala byť ukončená v polovici augusta, sa predĺži pravdepodobne o niekoľko mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %