Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.06.2022 11:40

Obnova kaštieľa z nórskych fondov napreduje, pracuje sa už i v interiéri


Na snímke zo 6. júna 2022 rekonštrukcia severozápadného krídla coburgovského kaštieľa v Jelšave. Snímka zdroj: (tasr).


Obnova severozápadného krídla coburgovského kaštieľa v Jelšave v okrese Revúca napreduje. Práce na projekte, na ktorý samospráva získala takmer milión eur z nórskeho finančného mechanizmu, sa už presunuli aj do interiérových priestorov národnej kultúrnej pamiatky.


"Po položení inžinierskych sietí v exteriérových častiach nádvoria sa už pracuje na ťahaní sietí aj v interiéri," priblížil primátor mesta Milan Kolesár. Ako dodal, mierne zdržanie spôsobili výkopové práce, ktorými bolo potrebné znížiť úroveň budúcej podlahy o vyše pol metra. Práce zabezpečili pracovníci mestského sociálneho podniku.

"Ušetrili sme tým financie a do prác sme zapojili aj marginalizovanú komunitu. Požiadali sme dodávateľa stavby, aby v subdodávkach využíval aj náš sociálny podnik či mestské služby. Firma tiež uvažuje o vytvorení niekoľkých pracovných miest na pomocné práce," dodal Kolesár.

V severozápadnom krídle coburgovského kaštieľa vznikne vďaka finančným prostriedkom z nórskych fondov historicko-remeselné a ekologické centrum Gemera. Pribudnúť majú i turistické informačné centrum, kaviareň či seminárna miestnosť. Práce, ktoré zabezpečuje košická spoločnosť Euro-bau, by mohli byť ukončené do budúceho leta.

Záchranné práce v jelšavskom kaštieli sa realizujú od roku 2015, vďaka viacerým dotáciám sa mestu podarilo opraviť takmer celú strechu historickej pamiatky. V priestoroch kaštieľa sa aktuálne dokončuje aj projekt zážitkového ubytovania, ktorý realizuje občianske združenie Čierne diery. Kaštieľ by sa tiež mohol stať jedným z piatich envirocentier v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

"Vytypovala sa aj časť kaštieľa, v ktorej by to malo byť. Momentálne sa na kraji dokončujú strategické dokumenty k tomuto projektu," prezradil primátor.

Samospráva sa chce tento rok uchádzať aj o financie z projektu obnovy pamiatok s pomocou nezamestnaných. Na južnú stranu kaštieľa plánujú osadiť i pôvodné historické mreže, ktoré boli odcudzené pred viac ako 20 rokmi. Ako priblížil primátor, zachrániť sa ich podarilo pri pokuse ich presunu cez hranice Slovenska.

Kaštieľ v Jelšave je trojpodlažný objekt z roku 1763, jeho neskorobaroková prestavba bola v štýle francúzskeho klasicizmu. Bol pristavaný k opevnenému dvojpodlažnému kaštieľu zo 17. storočia. V jeho zadnej časti sa zachovali tri krídla s dvoma nárožnými vežami s obdĺžnikovým pôdorysom, strieľňami a detailmi renesančných okien.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Bývalí nezamestnaní vyrábajú úžitkové predmety z odpadového dreva
Drevené stolčeky a debničky na náradie vyrábajú z odpadového dreva bývalí nezamestnaní, ktorí počas tohto roka pracovali na údržbe a záchranných prácach v coburgovskom kaštieli v Jelšave v Revúckom okrese.
viac
12.08.2019
Coburgovský kaštieľ tohto roku opravuje 15 nezamestnaných
Dovedna 15 nezamestnaných našlo počas aktuálnej sezóny zamestnanie pri záchranných prácach na objekte coburgovského kaštieľa v Jelšave v Revúckom okrese.
viac
17.02.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov sa môže začať
V Jelšave v okrese Revúca sa už čoskoro začne rekonštrukcia severozápadnej časti coburgovského kaštieľa, na ktorú samospráva získala takmer milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu.
viac
01.03.2023
Obnova kaštieľa z nórskych fondov pomaly finišuje, dokončená bude na jar
Obnova severozápadnej časti coburgovského kaštieľa v Jelšave, na ktorú samospráva získala z Nórskeho finančného mechanizmu takmer milión eur, pomaly finišuje. Práce by mali byť ukončené na prelome apríla a mája. Uviedol to primátor mesta Milan Kolesár.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %