Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.12.2020 11:25

Chátrajúci kaštieľ vo Vysočanoch sa dočkal obnovy


Snímka zdroj: (KPÚ Trenčín).


Chátrajúci kaštieľ pravdepodobne z druhej polovice 16. storočia vo Vysočanoch (okres Bánovce nad Bebravou) sa dočkal obnovy. Pamiatku sa podujal zachrániť súkromný vlastník i s pomocou Ministerstva kultúry SR.


Bloková stavba kaštieľa, 'ozvláštnená' nárožným polygonálnym vežičkovým rizalitom a pilierovým portikom, ktorý pôvodne niesol jednoduchý balkón, sa nachádza v tesnej blízkosti pôvodne stredovekého kostola sv. Martina. „Schátralú a staticky narušenú stavbu s dožívajúcou strechou, rozbitými alebo úplne chýbajúcimi okennými výplňami sa podujal zachrániť nový vlastník – optimista s láskou k histórii a výtvarnému umeniu Pavol Žatko s rodinou,” načrtla Mária Kucmanová z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne.

Nový vlastník po rokovaniach s pamiatkarmi vypracoval zámer obnovy kaštieľa, ktorý by mal slúžiť v budúcnosti na bývanie a čiastočne na komerčné účely. Prvé záchranné práce, ešte v roku 2014, realizoval majiteľ sám, spolu so svojou rodinou a známymi vyčistili okolie kaštieľa od náletovej zelene, v interiéri sa im podarilo aspoň provizórne zabezpečiť prehnité stropné konštrukcie a podoprieť rozrušené klenby, doplnili lokálne chýbajúcu strešnú krytinu.

„Nakoľko k obnove kaštieľa neexistovala žiadna prípravná dokumentácia, v prvej etape bolo potrebné vypracovať stavebné zameranie skutočného stavu, statický posudok a architektonicko – historický pamiatkový výskum,” spomenula ďalej Kucmanová.

Keďže sa v kaštieli podľa nej zachovali vo veľkej miere hodnotné historické omietkové vrstvy s výtvarnou výzdobou, a to na fasádach aj v interiéri, nadviazal na pamiatkový výskum aj výskum reštaurátorský, ktorého výsledkom bol návrh na reštaurovanie.

S prvými stavebnými prácami na kaštieli začali ešte vlani. „V súlade s návrhom pamiatkovej obnovy boli šetrne odstránené nevhodné utilitárne deliace priečky z polovice 20. storočia a kaštieľu tak bola v interiéri v rámci možností prinavrátená jeho pôvodná dispozícia. Nasledovala obnova strechy a stropných konštrukcií, pričom sa podarilo zachovať niektoré pôvodné a staticky vyhovujúce trámové prvky. Rovnako sa citlivo obnovilo aj mohutné komínové teleso,” konkretizovala pamiatkarka.

Aktuálne odborníci podľa nej realizujú prvé nevyhnutné práce na vlhkostnej sanácii, ktoré majú predovšetkým zabrániť stekaniu zrážkovej vody z cestnej komunikácie do suterénu kaštieľa a stabilizovať terén v jeho bezprostrednom okolí. V súvislosti s týmito prácami prebieha aj archeologický výskum.

„Pri obnove kaštieľa vo Vysočanoch okrem rodiny a oddaných pomocníkov výrazne pomáha Ministerstvo kultúry SR, a to vo forme dotácií z grantového programu Obnovme si svoj dom. Hoci záchrana kaštieľa vo Vysočanoch je ešte len na začiatku, pre všetkých je veľkou motiváciou nákazlivý optimizmus a srdečná povaha majiteľa kaštieľa,” skonštatovala Kucmanová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2016
Na záchranných prácach a obnove hradu pracuje 18 nezamestnaných
Obnova a záchranné práce na hrade Muráň v okrese Revúca pokračujú aj v tomto roku. Ich súčasťou bol tiež archeologický výskum.
viac
06.02.2019
Fara A. Kmeťa má novú strechu, nasledovať by mal jej pamiatkový výskum
Rímskokatolícka fara v Senohrade v okrese Krupina, kde v druhej polovici 19. storočia pôsobil ako mladý kaplán, historik, botanik a etnograf Andrej Kmeť, dostala koncom uplynulého roku novú strechu.
viac
30.06.2020
MK SR vyhlásilo výzvu na predloženie ponúk obnovy kaštieľa v Dolnej Krupej
Ministerstvo kultúry (MK) SR hľadá zhotoviteľa rekonštrukcie pamiatkového objektu kaštieľa v Dolnej Krupej. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnili v pondelok (29. 6.) vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %