Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
06.02.2019 05:18

Fara A. Kmeťa má novú strechu, nasledovať by mal jej pamiatkový výskum


Fara Andreja Kmeťa v Senohrade. Snímka zdroj: (tasr).


Rímskokatolícka fara v Senohrade v okrese Krupina, kde v druhej polovici 19. storočia pôsobil ako mladý kaplán, historik, botanik a etnograf Andrej Kmeť, dostala koncom uplynulého roku novú strechu.


Tamojšia farnosť získala na jej obnovu 20.000 eur z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR. Informoval o tom tamojší farár Ladislav Zajac. Okrem výmeny krovov a samotnej krytiny zrekonštruovali na fare aj dva komíny a vymenili odkvapové rúry.

Farnosť najnovšie požiadala ministerstvo kultúry aj o grant vo výške 4750 eur na pamiatkové výskumy a architektonické zameranie fary. Na fare sa podľa Zajaca nachádzajú aj stovky vzácnych kníh z 18. a 19. storočia, ktoré tam zhromaždil aj Kmeť.

Známy slovenský prírodovedec pôsobil na fare v Senohrade tri roky. Okrem duchovnej činnosti sa venoval aj miestnym tradíciám a podporoval tamojších ovocinárov. Za jeho pôsobenia vznikol v obci aj ovocný sad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
26.01.2018
Mesto Holíč získalo dotáciu na Koniareň viac ako pol milióna eur
Mesto Holíč získalo z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vo výške 588 860 eur. Finančné zdroje sú viazané na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Holíčsky zámok – Koniareň. Zmluva bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
viac
28.12.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Vysočanoch sa dočkal obnovy
Chátrajúci kaštieľ pravdepodobne z druhej polovice 16. storočia vo Vysočanoch (okres Bánovce nad Bebravou) sa dočkal obnovy. Pamiatku sa podujal zachrániť súkromný vlastník i s pomocou Ministerstva kultúry SR.
viac
12.05.2021
Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %