Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
17.02.2022 08:00

Obnova kaštieľa z nórskych fondov sa môže začať


Snímka zdroj: (tasr).


V Jelšave v okrese Revúca sa už čoskoro začne rekonštrukcia severozápadnej časti coburgovského kaštieľa, na ktorú samospráva získala takmer milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu.


Po úspešnej kontrole verejného obstarávania mesto podpísalo zmluvu s víťazným uchádzačom. Informoval o tom primátor mesta Milan Kolesár.

"Podpisom zmluvy sa spustila stavebná etapa projektu, ktorá bude prebiehať počas tohto a budúceho roka. Celá stavba je naplánovaná na 15 mesiacov. Najbližším úkonom bude budúci týždeň prevzatie stanoviska zhotoviteľom," priblížil primátor.

V severozápadnom krídle národnej kultúrnej pamiatky vznikne vďaka finančným prostriedkom z nórskych fondov historicko-remeselné a ekologické centrum Gemera. Pribudnúť majú i turistické informačné centrum, kaviareň či seminárna miestnosť. Víťazom súťaže na rekonštrukciu kaštieľa sa stala košická spoločnosť Euro-bau.

Záchranné práce v jelšavskom kaštieli sa realizujú od roku 2015, samospráva sa za ten čas vďaka viacerým dotáciám sústredila najmä na opravu strechy. "Vymenili sme približne už 75 percent strešnej krytiny, budeme pokračovať aj tento rok. Dokončiť ostáva približne 800 štvorcových metrov strechy," poznamenal Kolesár. Ako dodal, v kaštieli naďalej pokračuje aj projekt občianskeho združenia Čierne diery, ktoré v historických priestoroch buduje zážitkové ubytovanie.

Kaštieľ v Jelšave je trojpodlažný objekt z roku 1763, jeho neskorobaroková prestavba bola v štýle francúzskeho klasicizmu. Bol pristavaný k opevnenému dvojpodlažnému kaštieľu zo 17. storočia. V jeho zadnej časti sa zachovali tri krídla s dvoma nárožnými vežami s obdĺžnikovým pôdorysom, strieľňami a detailmi renesančných okien.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2020
Prešovský kraj bude revitalizovať dve župné školy v Kežmarku za 6 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj chce riešiť nevyhovujúci stav školských budov v Kežmarku. Aktuálne pripravuje revitalizáciu Gymnázia P. O. Hviezdoslava a v jeho areáli i prístavbu pre Školu umeleckého priemyslu.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
08.06.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov napreduje, pracuje sa už i v interiéri
Obnova severozápadného krídla coburgovského kaštieľa v Jelšave v okrese Revúca napreduje. Práce na projekte, na ktorý samospráva získala takmer milión eur z nórskeho finančného mechanizmu, sa už presunuli aj do interiérových priestorov národnej kultúrnej pamiatky.
viac
01.03.2023
Obnova kaštieľa z nórskych fondov pomaly finišuje, dokončená bude na jar
Obnova severozápadnej časti coburgovského kaštieľa v Jelšave, na ktorú samospráva získala z Nórskeho finančného mechanizmu takmer milión eur, pomaly finišuje. Práce by mali byť ukončené na prelome apríla a mája. Uviedol to primátor mesta Milan Kolesár.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %