Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.02.2020 08:00

Prešovský kraj bude revitalizovať dve župné školy v Kežmarku za 6 miliónov eur


Snímka zdroj: (psk).


Prešovský samosprávny kraj chce riešiť nevyhovujúci stav školských budov v Kežmarku. Aktuálne pripravuje revitalizáciu Gymnázia P. O. Hviezdoslava a v jeho areáli i prístavbu pre Školu umeleckého priemyslu.


Zámer deklarovaný Memorandom o spolupráci podpísal v stredu 12. februára predseda PSK Milan Majerský s vlastníkom budov i pozemkov Evanjelickou cirkvou augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.  

Zástupcovia ECAV v Kežmarku i krajská samospráva sa zaviazali vzájomne spolupracovať pri realizácii  plánovanej investície vo výške približne 6 miliónov eur. Podľa predsedu PSK Milana Majerského pre kežmarské stredné školy smerujú z kraja finančné prostriedky na modernizáciu výučby i zabezpečenie adekvátnych podmienok pre vzdelávanie.

„Osobitne v Kežmarku sme po prehodnotení viacerých alternatív fungovania župných škôl prišli s ideou revitalizovať tamojšie gymnázium, ktoré sídli v prenajatých priestoroch evanjelickej cirkvi a zároveň realizovať v tom istom areáli novú stavbu, resp. prístavbu pre Školu umeleckého priemyslu. Obe tieto školy sa momentálne nachádzajú v nevyhovujúcich priestoroch a jednoducho ich rekonštrukcia je nutná. Investíciou vybudujeme jeden areál, ktorý bude možné efektívnejšie prevádzkovať,“ povedal  pri podpise dokumentu prešovský župan Milan Majerský a doplnil, že budú nasledovať viaceré kroky - podpis nájomnej zmluvy, spracovanie realizačnej projektovej dokumentácie a proces verejného obstarávania na samotnú rekonštrukciu budovy. „Odhadované náklady na rekonštrukciu starej časti sú do dvoch miliónov eur a na výstavbu, respektíve prístavbu novej časti budovy okolo štyroch miliónov eur. Práce na projekte by sme chceli uzavrieť v horizonte dvoch rokov. Stavebné investície budú vlastníctvom PSK,“  uviedol M. Majerský. 

Podľa zborového farára Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku v Kežmarku Romana Porubäna nájomná zmluva na deklarovaných  50 rokov umožní realizáciu prác a aj vzájomné prepojenie oboch škôl, čím by malo gymnázium získať napríklad jedáleň alebo väčšiu spoločenskú miestnosť, ktorá mu v súčasnosti chýba. Okrem nájomnej zmluvy sa pritom podľa neho pracuje aj na projektovej dokumentácii. „Je potrebných ešte viacero vyjadrení, predovšetkým Pamiatkového úradu, keďže budova sa nachádza v pamiatkovej zóne a v blízkosti je drevený artikulárny kostol, čo je zóna UNESCO, čiže to sú také špeciálne podmienky,“ uviedol R. Porubän.

„Teším sa, že evanjelická cirkev bola ústretová voči nám a aj tento investičný a morálny dlh voči školstvu v samotnom meste Kežmarok môžeme splniť,“ dodal M. Majerský. Ako ďalej uviedol, nejde o jedinú formu spolupráce s evanjelickou cirkvou, ktorá v Prešove aktuálne pracuje aj na zriadení Domova sociálnych služieb vo svojich priestoroch. „V podstate takto evanjelická cirkev plní aj svoje misijné poslanie, starostlivosť o chorých a v prípade Kežmarku o štúdium a školstvo ako také,“ dodal predseda kraja.

Autor: (Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
17.02.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov sa môže začať
V Jelšave v okrese Revúca sa už čoskoro začne rekonštrukcia severozápadnej časti coburgovského kaštieľa, na ktorú samospráva získala takmer milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu.
viac
10.06.2022
Ukončili prvú etapu obnovy historickej budovy gymnázia
V týchto dňoch ukončili jednu zo štyroch etáp rekonštrukcie viac ako 100-ročnej historickej budovy krajského Gymnázia J. Francisciho Rimavského v Levoči. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová informovala, že zámerom projektu je sanácia objektu proti vlhkosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %