Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.11.2020 03:25

Verejnosť v núdzi môže o pomoc požiadať krajskú nadáciu


Úrad ŽSK.


Nadácia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pre podporu rodiny funguje aj v čase pandémie nového koronavírusu. Psychologické, právne či sociálne poradenstvo vzhľadom na bezpečnostné opatrenia poskytuje telefonicky či e-mailom.


Do 13. novembra prijíma aj žiadosti o finančnú pomoc.      

Nadácia ŽSK pre podporu rodiny funguje už dva roky v úzkej spolupráci s Rodinným centrom pomoci ŽSK. „Spoločne za ten čas pomohli viac ako štyrom stovkám rodín - niektorým odbornou pomocou, iným finančným príspevkom či materiálnym zabezpečením vo forme potravín a inej hmotnej pomoci, ako sú školské potreby, domáce spotrebiče či nábytok,” informuje hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Príbehy žiadateľov o pomoc sú podľa správkyne nadácie Gabriely Podolanovej vždy plné smútku, napätia a bolesti. „Ale predsa medzi nimi nájdeme také, ktoré sa vyvíjajú veľmi dobre a majú potenciál sa dopracovať k normálnemu zdravému životu. Máme rozbehnutú spoluprácu s mnohými neziskovými organizáciami z regiónu, ale i so štátnymi inštitúciami a samosprávami. Pomocnú ruku pridávajú aj dobrovoľníci,” povedala Podolanová. Vďaka lepšiemu prepojeniu odborníkov je podľa nej možná účinnejšia a trvalejšia pomoc ľuďom s traumami, ťažkými zdravotnými či sociálnymi problémami.      

Pandémia priniesla obmedzenia aj do chodu samotnej nadácie - poradenstvo poskytuje telefonicky a mailom, po predbežnej dohode je v individuálnych prípadoch možné aj osobné stretnutie. „Chcela by som apelovať na ľudí, aby sa nebáli požiadať o pomoc. Sme k dispozícii na telefóne aj vtedy, ak sa niekto cíti sám a potrebuje sa porozprávať. Obracia sa na nás priemerne asi desať ľudí týždenne,” priblížila Podolanová.      

Ako dodala, od vypuknutia pandémie vnímajú ako najohrozenejšiu skupinu najmä slobodné matky s deťmi, ktoré ostali bez príjmu. Tým dnes pomáhajú aj so zabezpečením potravín, prípadne doučovaním detí cez dobrovoľníkov.      

V týchto dňoch nadácia stále prijíma žiadosti o finančnú pomoc. Verejnosť ich môže posielať do piatka (13. 11.) do 16.00 h, a to buď poštou alebo e-mailom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2020
Parasport24 tour odštartuje vo Vršatskom Podhradí
Trinásty ročník najväčšieho športovo–charitatívneho podujatia na Slovensku, Parasport24 tour, odštartuje tento rok z Vršatského Podhradia v Ilavskom okrese. Cyklistický pelotón zložený z hendikepovaných športovcov a známych osobností odštartuje v nedeľu 31. mája, podujatie potrvá do 3. júna.
viac
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
26.10.2020
Majitelia kaviarní a gastroprevádzok môžu prevádzkovať terasy aj v zime
Majitelia kaviarní a gastroprevádzok v Prešove budú môcť prevádzkovať svoje letné terasy alebo sedenia aj v zime. Mesto im v prípade záujmu predĺži platnosť rozhodnutí o umiestnení terasy a sedenia na pešej zóne a priľahlých uliciach.
viac
11.11.2020
Pomoc bezdomovcom a poskytovateľom sociálnych služieb
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR podáva pomoc bezdomovcom, ale aj poskytovateľom sociálnych služieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %