Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.10.2022 10:35

Vďaka elektronickej evidencii odpadu obec ušetrila desiatky tisíc eur


Ilustračná snímka.


Elektronická evidencia odpadu priniesla obci Lendak neďaleko Kežmarku úsporu na nákladoch vo výške desiatok tisíc eur.


Systém tam zaviedli už pred dvoma rokmi, manažér ekonomického úseku Prevádzkarne obce Lendak Štefan Halčin uviedol, že prostredníctvom strategických krokov zároveň dospeli k výraznému zníženiu produkcie zmesového komunálneho odpadu a k zásadnému nárastu triedenia všetkých odpadov. "Miera triedenia nám vzrástla z pôvodných 7,28 percenta v roku 2019 až na 47,71 % v minulom roku," priblížil výsledky Halčin.

Na základe analýzy, ktorú si v obci vypracovali, ušetrili v Lendaku takmer 70 000 eur v porovnaní s tým, ak by k tejto zmene nedošlo. "Môžeme konštatovať nespochybniteľný prínos elektronického systému a prevádzkovanie zberného dvora, resp. prechod na množstvový zber odpadov," skonštatoval Halčin, ktorý zavedenie systému v Lendaku označil za ručnú brzdu pri navyšovaní výdavkov na odpadové hospodárstvo. Zaujímavosťou podľa neho je, že aj keď im za posledných desať rokov počet obyvateľov narástol o viac ako osem percent, množstvo vyvezeného odpadu za to isté obdobie tam kleslo o takmer 19 percent.

Táto forma okrem úspory a vyššej miery triedenia prináša samosprávam podľa Martiny Gaislovej z portálu menejodpadu.sk aj prehľad o produkcii odpadu z domácností, obecných inštitúcií či podnikateľských subjektov. "Najdôležitejšie však je, ako dokáže obec alebo mesto vyzbierané dáta naozaj využiť a aké kroky majú podniknúť, aby svoje odpadové hospodárstvo optimalizovali," objasnila Gaislová. Dodáva, že zavedením efektívneho spôsobu evidencie odpadov a na základe získaných dát nastavených opatrení, môžu samosprávy dosiahnuť vyššiu mieru triedenia. "A platí, že čím vyššia miera triedenia, tým menej odpadu končí na skládke. Výsledkom sú ušetrené obecné financie a na konci dňa aj stanovenie spravodlivých poplatkov pre obyvateľov," uzatvára Gaislová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2018
Ministerstvo spustí ďalšiu časť systému elektronickej evidencie odpadov
Elektronická evidencia odpadov môže byť čoskoro realitou. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spustí s príchodom nového roka do ostrej prevádzky druhú časť informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH). TASR o tom informoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
30.09.2021
V Kurimanoch si poplatok za odpady občania určia triedením
Zodpovedným prístupom k triedeniu si v obci Kurimany v okrese Levoča občania určia poplatok za odpady. Na elektronickú evidenciu odpadov tam prešli zo žetónového množstvového systému.
viac
08.10.2021
Slovenský projekt ELWIS sa dostal medzi 14 najlepších na starom kontinente
Systém elektronickej evidencie odpadov ELWIS postúpil do európskeho finále súťaže Európska cena za podporu podnikania a bojuje o titul najlepšieho európskeho projektu
viac
12.01.2022
Trnava má v skúšobnej prevádzke elektronickú evidenciu výsypu odpadov
Od začiatku roka funguje v Trnave v skúšobnej prevádzke elektronická evidencia výsypu odpadov Moje smeti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %