Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
24.10.2022 03:20

V Senici pribudne možnosť alternatívnej dopravy formou zdieľaných bicyklov


Ilustračná snímka: (tasr).


V Senici pribudne možnosť alternatívnej dopravy formou zdieľaných bicyklov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.


Mesto na projekt s názvom Zdieľané bicykle na území mesta Senica (BIKESHARING) získalo nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške viac ako 570 000 eur.

"Cieľom projektu je motivovať obyvateľov k využívaniu cyklistickej infraštruktúry. Systém bude pozostávať zo 145 bicyklov zaparkovaných v 23 dokovacích staniciach, čo pokryje strategické územie mesta vrátane priľahlých mestských častí," uviedla Moravcová.

Systém zdieľaných bicyklov predstavuje automatizovanú sieť staníc a bicyklov prepojených pomocou softvérového rozhrania. Užívatelia si budú môcť zapožičať bicykel v jednej stanici, užívať ho a následne vrátiť do tej istej či ktorejkoľvek inej v sieti.

"Mesto má snahu realizáciou projektu rozšíriť používanie bicykla ako bežného a bezpečného dopravného prostriedku v rámci mesta. Dostatočnú dostupnosť zabezpečí 23 dokovacích staníc, ktoré budú rozmiestnené tak, aby boli dostupné zo všetkých mestských častí," doplnila projektová manažérka Dana Jurková.

V rámci realizácie projektu bude doplnená infraštruktúra o ďalších aj o 20 kusov stojanov na bicykle. "Vybudovali sme aj takmer šesť kilometrov nových cyklodopravných trás a pracujeme na druhej etape, ktorá k sieti cyklotrás pripojí ďalšie časti mesta. Vybudovalo sa aj množstvo doplnkovej cyklistickej infraštruktúry a pribudne ďalšia. Preto si myslím, že zdieľané bicykle a celkovo cyklistická doprava bude alternatívou k motorizovanej doprave," povedal primátor mesta Martin Džačovský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2017
Projekt zdieľaných bicyklov v Nitre už odštartoval
Mesto Nitra spolu s dopravnou spoločnosťou Arriva odštartovali v piatok 28. júla spoločný projekt zdieľaných bicyklov. Mesto si od projektu sľubuje zlepšenie dopravnej situácie.
viac
18.03.2021
Mesto chce časť dopravy nahradiť zdieľanými elektrobicyklami
Mesto Topoľčany pripravuje projekt zdieľaných bicyklov. Mestskí poslanci na svojom zasadnutí v stredu schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
24.04.2023
Mesto nebude pokračovať v projekte zdieľaných bicyklov
Mesto Topoľčany sa rozhodlo odstúpiť od zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na projekt zdieľaných bicyklov a nepokračovať v projekte. Rozhodli o tom mestskí poslanci na poslednom zasadnutí zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %