Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
18.03.2021 01:30

Mesto chce časť dopravy nahradiť zdieľanými elektrobicyklami


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Topoľčany pripravuje projekt zdieľaných bicyklov. Mestskí poslanci na svojom zasadnutí v stredu schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).


Získané financie by mali slúžiť na realizáciu projektu, zabezpečenie realizácie projektu v súlade s podmienkami poskytnutia pomoci i zabezpečenie finančných prostriedkov na spolufinancovanie zo strany žiadateľa vo výške 9000 eur, čo predstavuje päť percent zo sumy celkových oprávnených výdavkov vo výške 180 000 eur. Poslanci zároveň schválili zabezpečenie financovania prípadných neoprávnených výdavkov z rozpočtu mesta.

Zámer realizácie projektu zdieľaných bicyklov v Topoľčanoch odobrilo mestské zastupiteľstvo už v októbri minulého roka, uznesenie však nezahŕňalo zabezpečenie financovania prípadných neoprávnených výdavkov z mestského rozpočtu. „Preto bolo potrebné zrušiť pôvodné uznesenie a následne schváliť nové tak, aby reflektovalo na požiadavky výsledkov formálnej kontroly žiadosti o nenávratný finančný príspevok zo strany riadiaceho orgánu,“ zdôvodnila projektová manažérka Katarína Polonská.

Vybudovanie zdieľaného systému bicyklov bude spočívať v osadení cyklostojanov a špeciálne upravených elektrobicyklov v lokalitách, ako sú stredné školy, kúpalisko, športoviská, autobusová a železničná stanica. Podľa primátorky Alexandry Gieciovej umožní takýto systém cyklodopravy čiastočne alternovať mestskú hromadnú dopravu a zároveň aj eliminovať využitie automobilovej dopravy na území mesta. Podľa štúdie by malo byť v Topoľčanoch vybudovaných osem stojísk, kde by mohlo byť umiestnených celkovo 50 elektrobicyklov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
V lete odštartuje v meste bikesharing, k dispozícii bude 65 bicyklov
V lete spustia v Poprade projekt bikesharingu. Tamojší poslanci totiž vzali na vedomie informatívnu správu, ktorú na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva prezentovala radnica.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
26.07.2021
Mesto Hanušovce nad Topľou chce zlepšiť kvalitu života na sídlisku
Podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach z Integrovaného regionálneho operačného programu na projekt Revitalizácia vnútrobloku sídliska na ulici Štúrova a Budovateľská schválili mestskí poslanci na júlovom zasadnutí.
viac
24.10.2022
V Senici pribudne možnosť alternatívnej dopravy formou zdieľaných bicyklov
V Senici pribudne možnosť alternatívnej dopravy formou zdieľaných bicyklov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %