Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.06.2020 09:00

V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka


Ukážka z výstavy.


Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.


Nová výstava je obohatená aj o trojrozmerné exponáty z etnografickej zbierky Krajského múzea.

Výstava pod názvom Dorábanie chleba vo fotografii Jána Lazoríka predstavuje celoročný cyklus poľnohospodárskych prác, ktoré súvisia s touto činnosťou. Svojimi dobovými zábermi a textovým spracovaním má prezentácia náučný charakter.

„Unikátne fotografie poskytnú pohľad na dnes už neexistujúce typické gazdovské dvory, ktoré okrem vlastného obydlia tvorili aj objekty na uskladnenie poľnohospodárskych produktov a príbytky pre domáce úžitkové zvieratá,“ vysvetľuje Mgr. Igor Lazorík, vnuk Jána Lazoríka a odborný pracovník Krajského múzea v Prešove.

Ako ďalej hovorí, k tým najdôležitejším patrila stodola, sýpka, pivnica a maštaľ. Neoddeliteľnou súčasťou roľníckych usadlostí a samotnej dediny však boli podľa neho aj mlyny, ktoré ukončili celý cyklus dorábania chleba pred jeho samotným pečením.

„Pohľady na interiérové vybavenie mlynov, rovnako ako pohľady na rôzne izbové pece a proces pečenia chleba v domácnostiach patria medzi najpôsobivejšie autorove odkazy,“ hovorí Lazorík.

Okrem sedemnástich panelov s fotografiami a reáliami o dorábaní chleba, vyčerpávajúcej práci s využívaním ťažnej sily dobytka či zavádzaní mechanizácie, obohatilo múzeum svoju výstavu aj o trojrozmerné exponáty z rozsiahlej etnografickej zbierky. Medzi najtypickejšie prezentované pracovné nástroje a náradia patria podľa Lazoríka napríklad cepy, korýtka, sádzacia lopata, ale aj časti konského postroja a kravské jarmo.

„Výstava tiež umožní svojim návštevníkom, aby sa oboznámili aj s pôvodným, často podomácky vyrobeným poľnohospodárskym náradím typickým pre východné Slovensko,“ dodáva Lazorík.

Výstava Dorábanie chleba vo fotografii Jána Lazoríka bude sprístupnená verejnosti v stredu 3. júna 2020 v Rákociho paláci a potrvá do utorka 30. júna 2020. Autorom prezentácie je odborný pracovník Krajského múzea v Prešove Igor Lazorík.

 

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (Rastislav ŽITNÝ, Tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
05.09.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví storočnicu skautov na východnom Slovensku
Nová výstava v Rákociho paláci mapuje sto rokov skautingu v Prešove a na východnom Slovensku. Návštevníci tu nájdu historické dokumenty, fotodokumentáciu a rôzne skautské predmety. Organizátorom výstavy je Východoslovenská oblasť Slovenského skautingu v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
21.07.2021
Rákociho palác rozozvučia staré melódie aj Prešovský graduál
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku zo svetskej hudby 17. a 18. storočia. Kapela Musica Historica z Budapešti vystúpi v Prešove po prvýkrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %