Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
22.12.2017 09:20

V Lamači otvorili zrekonštruovanú hornú časť námestia


Na snímke je zrekonštruovaná horná časť Malokarpatského námestia v bratislavskej mestskej časti Lamač. Snímka zdroj: (tasr, Erik MADER).


V bratislavskom Lamači vo štvrtok (21. 12.) pre verejnosť oficiálne sprístupnili zrekonštruovanú hornú časť Malokarpatského námestia.


Revitalizácia centrálnej plochy v mestskej časti je dlhodobým zámerom a jednou z hlavných priorít samosprávy v rámci aktuálneho Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) na roky 2015-2020.       

Prvú časť námestia začali rekonštruovať na začiatku októbra, práce stihli v plánovanom termíne. "Som hrdý, že pred koncoročnými sviatkami budeme mať nový zhromažďovací priestor, na ktorom budeme môcť privítať nový rok 2018," povedal starosta Lamača Peter Šramko.       

Súčasťou rekonštrukcie bola výmena dlažby, rekonštrukcia a doplnenie inžinierskych sietí, doplnenie rampy a prvkov drobnej architektúry. V letných horúčavách by mala príjemné ochladenie priniesť aj vodná hmla z trysiek zabudovaných v dlažbe. Na zrekonštruovanej ploche ešte doplnia mobiliár.       

"Hlavným cieľom, ktorý sme chceli dosiahnuť, bolo vytvoriť moderný a príjemný zhromažďovací priestor," uviedol autor architektonického návrhu Vladimír Badiar. "Pamätali sme pri tom aj na to, aby na túto rekonštrukciu mohla nadviazať revitalizácia ďalšej časti námestia, no i priestoru miestneho kina, ktorý by sa mal meniť na reprezentatívnejší kultúrno-spoločenský priestor," dodal.       

Výška investícia dosiahla 178 000 eur s DPH. "Využili sme podľa plánu i prostriedky z prebytku hospodárenia, pomohla nám i dotácia Bratislavského samosprávneho kraja vo výške 11 300 eur," informoval starosta Lamača.       

Rekonštrukcia ďalšej časti námestia by mala pokračovať v budúcom roku. Poslanci mestskej časti na tento účel v utorok (19. 12.) schválili prostriedky v rozpočte na rok 2018, samospráva ráta i s využitím úveru. "Verím, že už na začiatku jari sa budeme môcť baviť o konkrétnom projekte rekonštrukcie dolnej časti námestia," uviedol vicestarosta Lamača Lukáš Baňacký.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
24.07.2017
Bratislava pokračuje v obnove historických pamiatok a objektov
Hlavné mesto prostredníctvom svojej mestskej organizácie GIB ako správcu mestských kultúrno-historických pamiatok zabezpečilo pamiatkovú obnovu troch historických objektov v rámci postupnej obnovy dôležitých mestských kultúrnych pamiatok.
viac
12.11.2020
Rekonštrukcia námestia by mala byť ukončená do konca roka
Rekonštrukcia východnej a južnej časti Námestia baníkov v Rožňave by mala byť ukončená do konca aktuálneho roka.
viac
22.09.2022
Mesto pokračuje v obnove Námestia slobody vrátane fontány Družba
Hlavné mesto pokračuje v komplexnej rekonštrukcii Námestia slobody v Bratislave vrátane fontány Družba, ktorá je od roku 2007 nefunkčná. Cieľom je oživiť tento priestor a zároveň zachovať jeho charakter.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %