Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
22.09.2022 08:25

Mesto pokračuje v obnove Námestia slobody vrátane fontány Družba


Na archívnej snímke výhľad na Bratislavu - Námestie Slobody, fontána Družba a Úrad vlády SR. Snímka zdroj: (tasr).


Hlavné mesto pokračuje v komplexnej rekonštrukcii Námestia slobody v Bratislave vrátane fontány Družba, ktorá je od roku 2007 nefunkčná. Cieľom je oživiť tento priestor a zároveň zachovať jeho charakter.


Napríklad nový mobiliár dostane pôvodnú farbu z roku 1984, teda žltú. Na sociálnej sieti o tom informuje primátor Bratislavy Matúš Vallo.

"Na tomto ikonickom mieste, ktorého dominantou je fontána Družba, prebieha po 40 rokoch komplexná rekonštrukcia. Cieľom je oživiť príťažlivý verejný priestor vrátane fontány a pritom zachovať jedinečný charakter tohto námestia," konštatuje Vallo.

V rámci prác pod povrchom bola napríklad zrekonštruovaná strojovňa, ktorá bola v havarijnom stave. Inštalovať sa budú čerpadlá a nová technológia fontány, ako spomienka na minulosť bolo v strojovni ponechané modro-žlto-červené torzo pôvodných čerpadiel. Spolu s pamiatkarmi a reštaurátormi bola vybratá aj metóda čistenia plastiky Lipový kvet uprostred fontány. Pracuje sa aj na obnove osvetlenia.

Popraskanú žulovú dlažbu nahradia tzv. terazzom, kvalitnejším a trvácnejší materiálom, ktorý tvorí zmes kamenných drvín. "Zrecyklujeme popraskanú svetlú žulu z námestia a tmavšie dlaždice z taveného čadiča, ktorými bola pôvodne vydláždená fontána. Prebrúsením vznikne atraktívny povrch nadväzujúci na pôvodný materiál," približuje Vallo.

Viaceré vyvýšené záhony námestia sú postupne "ponárané" na okolitú úroveň, čím sa priestor stane otvorenejším a bezbariérovejším. Podobne upravená bude aj samotná fontána, kde bola odstránená obruba a múriky medzi jednotlivými bazénmi. V suchších režimoch sa tak bude dať prejsť po "schodisku" jej bazénov. Počas jesennej výsadby by mali pribudnúť aj nové stromy.

Fontána Družba bola postavená v rokoch 1979 až 1980. Má priemer 45 metrov. Centrálna plastika váži 12 ton, je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele a v minulosti bolo v bazénoch až 2000 kubických metrov vody.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
16.03.2021
Spustenie rekonštrukcie fontány Družba očakáva mesto ešte tento rok
Mesto Bratislava predpokladá spustenie rekonštrukcie fontány Družba na bratislavskom Námestí slobody ešte v tomto roku. Uviedla to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.
viac
24.06.2023
Na Námestí slobody v Bratislave spustili a sprístupnili fontánu Družba
Dnes sprístupnilo hlavné mesto fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave. Stalo sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola jedna z najväčších fontán na Slovensku vypustená. Fontánu komplexne obnovili, jej fungovanie má byť úspornejšie.
viac
16.08.2023
Fontána na Námestí slobody nie je podľa RÚVZ určená na kúpanie sa
Kúpanie alebo osviežovanie sa vodou z fontány Družba na Námestí slobody v Bratislave je na vlastné riziko a zodpovednosť. Uviedli to z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave s tým, že nespĺňa základné hygienické požiadavky na umelé kúpaliská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %