Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
16.08.2023 02:25

Fontána na Námestí slobody nie je podľa RÚVZ určená na kúpanie sa


Snímka zdroj: (tasr).


Kúpanie alebo osviežovanie sa vodou z fontány Družba na Námestí slobody v Bratislave je na vlastné riziko a zodpovednosť. Uviedli to z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave s tým, že nespĺňa základné hygienické požiadavky na umelé kúpaliská.


Magistrát hlavného mesta tvrdí, že po rekonštrukcii ide o kontaktnú fontánu, do ktorej je možné vstúpiť, ovlažiť a schladiť sa počas horúcich dní, nie kúpať sa.

"Obnovená fontána bola skolaudovaná iba na dekoračno-vizuálne účely," uviedla hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová. Fontány podľa jej slov slúžia ako okrasný prvok, na osvieženie vzduchu, spríjemnenie prostredia či oddychu v dotknutom území. "Nie sú určené na kúpanie sa obyvateľstva," ozrejmila. Fontány, ako podotkla, nepodliehajú štátnemu zdravotnému dozoru a voda v nich nie je preverovaná laboratórnymi analýzami úradu.

Mesto Bratislava skonštatovalo, že od začiatku komunikovalo, že do fontány Družba, ktorá sa v uplynulých týždňoch stala vyhľadávanou atrakciou, možno vstúpiť, ovlažiť a schladiť sa, nie kúpať sa. "O prevádzkových pravidlách informuje aj prevádzkový poriadok, ktorý je tam umiestnený," doplnil hovorca mesta Peter Bubla.

V ňom samospráva uvádza, že do fontány je možné vstupovať na vlastnú zodpovednosť a prevádzkovateľ nezodpovedá za prípadný vznik úrazu. "Voda je zdravotne nezávadná, no nie je pitná," stojí v poriadku. Tiež je zakázané do fontány hádzať akékoľvek predmety a vstupovať do nej so psami a inými zvieratami.

Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo v júni na sociálnej sieti fontánu označil za "detské vodné ihrisko". Povedal, že vstup je tam povolený a deti sa tam môžu hrať.

"Odborná pracovníčka tunajšieho úradu vykonala dňa 9. augusta kontrolu v rámci štátneho zdravotného dozoru, pri ktorej bolo zistené, že fontána Družba a jej okolie nie sú žiadnym spôsobom označené ako detské vodné ihrisko," podotkla Nosálová.

Fontána bola verejnosti sprístupnená v júni. Stalo sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola jedna z najväčších fontán na Slovensku vypustená.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Námestie slobody rozžiaria lampióny
Už po tretíkrát ožije Námestie slobody kultúrou. V piatok 20. októbra hlavné mesto pozýva od 18. do 20. hodiny rodičov s deťmi, žiakov aj mládež do tohto priestoru, ktorý bude v tento večer lákať svetlom z cca 100 lampiónov. Rozsvietená bude aj fontána Družba, ktorá je dominantou námestia.
viac
16.03.2021
Spustenie rekonštrukcie fontány Družba očakáva mesto ešte tento rok
Mesto Bratislava predpokladá spustenie rekonštrukcie fontány Družba na bratislavskom Námestí slobody ešte v tomto roku. Uviedla to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.
viac
22.09.2022
Mesto pokračuje v obnove Námestia slobody vrátane fontány Družba
Hlavné mesto pokračuje v komplexnej rekonštrukcii Námestia slobody v Bratislave vrátane fontány Družba, ktorá je od roku 2007 nefunkčná. Cieľom je oživiť tento priestor a zároveň zachovať jeho charakter.
viac
24.06.2023
Na Námestí slobody v Bratislave spustili a sprístupnili fontánu Družba
Dnes sprístupnilo hlavné mesto fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave. Stalo sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola jedna z najväčších fontán na Slovensku vypustená. Fontánu komplexne obnovili, jej fungovanie má byť úspornejšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %