Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.10.2020 07:45

Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima


Snímka zdroj: (redcross.sk).


Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.


Územný spolok Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) Žilina ho spustil na Slovensku ako pilotný projekt v súvislosti s ochorením COVID-19. Informoval o tom riaditeľ ÚzS SČK Žilina Martin Brňak.     

„Absolventi budú po ukončení kurzu v našej databáze. Zariadenie s nedostatkom zamestnancov nás môže osloviť a využiť ich služby. S tým, že už je na samotnom zariadení, ako sa dohodne. Či na dobrovoľníctve, alebo na dohode o vykonaní práce,” uviedol Brňak.      

Doplnil, že každý absolvent opatrovateľského minima získa osvedčenie o jeho absolvovaní v dĺžke 24 hodín. „V žiadnom prípade však nenahrádza akreditované vzdelanie, ako je napríklad kurz opatrovania dospelých. Ide o neakreditované vzdelanie, ktoré je iba doplnkovým pre neodborných zamestnancov. Aby získali aspoň nejaké skúsenosti, prax a teóriu pri práci v rámci koronakrízy,” zdôraznil Brňak.      

Výcvikový kurz je zameraný na správnu hygienu, starostlivosť o pacientov v nemocnici a klientov zariadení pre seniorov či zariadení sociálnych služieb. „Vyučovať budú skúsení lektori z kurzu opatrovania, zdravotné sestry a zdravotnícki záchranári, ktorí budú učiť aj prvú pomoc. Aby aj absolventi dokázali zvládať krízové stavy, keby sa niečo podobné stalo počas ich praxe. Rovnako budú učiť správne obliekanie počas práce v covid prostredí, kde sú nakazení klienti. Správne obliekanie a vyzliekanie rukavíc, dezinfekciu povrchov, lôžok, rúk a podobne,” vysvetlil predseda ÚzS SČK Žilina Peter Martinek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2016
Mesto Humenné žiada SČK o vrátenie dotácie vo výške 10 000 eur
Humenné žiada Slovenský červený kríž (SČK), územný spolok Humenné o vrátenie dotácie za rok 2015 vo výške 10 000 eur. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom 12. zasadnutí.
viac
29.10.2020
Prešov podáva počas pandémie pomocnú ruku seniorom a rodinám v núdzi
Mesto Prešov v spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska aj počas druhej vlny pandémie pomáha ľuďom v núdzi. Ak vo svojom okolí poznáte niekoho, kto je v tomto náročnom období odkázaný na pomoc, dajte nám o ňom vedieť.
viac
11.11.2020
Pomoc bezdomovcom a poskytovateľom sociálnych služieb
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR podáva pomoc bezdomovcom, ale aj poskytovateľom sociálnych služieb.
viac
30.04.2021
Deinštitucionalizácia sociálnych služieb v BSK sa stáva realitou
Prechod od veľkokapacitných zariadení sociálnych služieb k menším domovom rodinného typu. To je cieľom deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Výstavba nových zariadení pod taktovkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je už v plnom prúde.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %