Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.03.2021 08:25

Tender na celkovú obnovu Krásnej Hôrky by mal byť vyhlásený na jeseň


Na snímke hrad Krásna Hôrka počas kontrolného dňa 25. septembra 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Verejné obstarávanie (VO) na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Krásna Hôrka by malo byť vyhlásené na jeseň, v optimistickom variante do konca augusta 2021.


„Projektová dokumentácia pre obnovu dolného a stredného hradu je hotová, posledné zmeny, implementujúce pripomienky dotknutých orgánov sa zapracovávajú do projektovej dokumentácie k obnove podhradia. K týmto projektom sa finalizovaním podkladov začal proces prípravy tendra na celkovú obnovu hradu,“ informoval generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis.

Potvrdil, že platí aktualizovaná etapizácia obnovy NKP, ktorá je zverejnená aj na webe SNM. Prvá etapa zahrňuje modernizáciu technickej infraštruktúry a obnovu podhradia vrátane zázemia pre návštevníkov (parkoviská, občianska vybavenosť, infocentrum). Druhá etapa sa týka obnovy dolného a stredného hradu, v tretej etape má byť zrekonštruovaný horný hrad.

„Prvá a druhá etapa budú prebiehať súčasne a mali by byť ukončené v roku 2023,“ uviedol Panis, s tým, že záväzným termínom pre sprístupnenie podhradia a dolného i stredného hradu naďalej pre SNM ostáva október 2023. Priznal však, že uvedený termín je ohrozený z dôvodu zložitej komunikácie, nekonania a nedodržania termínov zo strany obce Krásnohorské Podhradie ako partnera obnovy. Upozorňuje pritom na kooperáciu pri príprave prvej etapy obnovy, týkajúcej sa infraštruktúry a podhradia. „Veríme však, že aj s podporou nášho zriaďovateľa, Ministerstva kultúry (MK) SR, nájdeme spoločnú cestu na dokončenie projektu obnovy,“ uviedol generálny riaditeľ SNM.

Na tohtoročné aktivity v súvislosti s obnovou NKP je alokovaných v rozpočte MK 5,3 milióna eur. „Podľa časového a finančného harmonogramu na rok 2021 je krytie predpokladaných nákladov dostatočné,“ uistil Panis.

Celková schválená alokácia na obnovu Krásnej Hôrky, ktorú schválila ešte v roku 2019 vláda Petra Pellegriniho, je 35 miliónov eur. Cieľom obnovy je vrátiť hrad do „reálneho historického stavu“ z prelomu 19. a 20. storočia, teda rekonštrukciou odstrániť aj necitlivé zásahy a doplnky, ktoré boli zrealizované na hrade počas predchádzajúcich čiastkových rekonštrukcií.

NKP Krásna Hôrka je súčasťou Slovenského národného múzea - Múzea Betliar. Ničivý požiar, ktorý ju 10. marca 2012 poškodil, vznikol v dôsledku neopatrného zaobchádzania so zápalkami, keď sa dvaja maloletí chlapci pokúšali zapáliť cigaretu a spôsobili pritom požiar trávnatého porastu na hradnom kopci. Oheň sa následne preniesol aj na samotný hrad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2020
Hrad Krásna Hôrka chce v roku 2023 privítať návštevníkov
Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Ministerstvom kultúry (MK) SR informovalo vo štvrtok dopoludnia o realizácii prác v uplynulom roku a ďalších plánovaných krokoch komplexnej rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorý bol zničený pri požiari 10. marca 2012.
viac
07.04.2020
Na hrade Krásna Hôrka sa začali prípravné práce obnovy
Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka v okrese Rožňava prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
10.03.2022
Ponuku na obnovu Krásnej Hôrky predložilo päť záujemcov
Vo verejnom obstarávaní na realizáciu obnovy hradu Krásna Hôrka a revitalizáciu jeho bezprostredného okolia prišlo do stanoveného termínu 8. marca päť ponúk. V najbližších dňoch ich má začať vyhodnocovať expertná komisia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %