Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.12.2020 08:40

Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov


Na snímke hrad Krásna Hôrka počas kontrolného dňa 25. septembra 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.


Na decembrovom zasadnutí obecného zastupiteľstva v Krásnohorskom Podhradí to konštatoval riaditeľ SNM Branislav Panis.

„Bez tejto dohody, bez podpisu zmlúv medzi obcou a majiteľmi pozemkov, nie je možné zahrnúť podhradie do rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorú už SNM nemôže a ani nechce odkladať,“ dodal riaditeľ.

Zároveň však podotkol, že podľa informácií z mimoriadneho zasadnutia zastupiteľstva pred Vianocami došlo k pozitívnemu vývoju a do konca roka očakáva múzeum ďalšie kroky k vyriešeniu situácie. „Budeme pár dní trpezliví, uvidíme začiatkom roka. Ak by k podpisu spomenutých dvoch zmlúv neprišlo, rovnako aj k ďalším nutným krokom, máme pripravený krízový plán B, ktorým sa vieme priblížiť k realizácii obnovy hradu Krásna Hôrka – no žiaľ, bez obnovy podhradia,“ podotkol riaditeľ.

Ako na sociálnej sieti v tejto súvislosti informovala obecná poslankyňa Katarína Prékopová, zastupiteľstvo na mimoriadnom rokovaní napokon schválilo zmluvy o budúcich zmluvách, ktoré sa týkajú vyrovnania nájomných vzťahov v areáli pod hradom. „Ultimátu SNM a ministerstva kultúry je týmto na poslednú chvíľu vyhovené. Jedna zmluva prešla v pomere hlasov 7:1, druhá v pomere 8:0,“ konkretizovala Prékopová.

Starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo na riadnom decembrovom zasadnutí uviedol, že by bol šťastný, ak by sa realizoval plán A, teda rekonštrukcia hradu aj s obnovou podhradia. „Keby sme pristúpili k plánu B, obec na to určite nemá finančné prostriedky v rozpočte a nedokázala by do areálu pod hradom investovať taký rozpočet ako štát,“ povedal.

V rámci obnovy podhradia Krásnej Hôrky by malo byť vybudované nové parkovisko, infocentrum, toalety a zázemie pre turistov. Predpokladané náklady sú šesť miliónov eur. Podľa údajov SNM sa má v budúcom roku začať veľké verejné obstarávanie na rekonštrukciu Krásnej Hôrky, na ktorú bolo schválených 35 miliónov eur. Múzeum ešte na jeseň avizovalo, že prví návštevníci by hrad mohli navštíviť v roku 2022 a kompletne dokončený by mal byť v roku 2024.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2019
SNM: Projekt komplexnej obnovy hradu Krásna Hôrka napreduje
Komplexný projekt obnovy hradu Krásna Hôrka za posledný rok a pol výrazne pokročil. Informoval o tom Tomáš Hollý zo Slovenského národného múzea (SNM). Pri realizácii projektu spolupracovali SNM a ministerstvo školstva so Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.
viac
06.03.2020
Hrad Krásna Hôrka chce v roku 2023 privítať návštevníkov
Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Ministerstvom kultúry (MK) SR informovalo vo štvrtok dopoludnia o realizácii prác v uplynulom roku a ďalších plánovaných krokoch komplexnej rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorý bol zničený pri požiari 10. marca 2012.
viac
26.09.2020
B. Panis: Na Krásnej Hôrke chceme stihnúť budúcoročnú stavebnú sezónu
Slovenské národné múzeum (SNM) chce počas stavebnej sezóny v roku 2021 začať obnovu hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava. Na piatkovom kontrolnom dni na hrade to potvrdil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis, podľa ktorého v súčasnosti na hrade pokračuje archeologický výskum.
viac
11.03.2021
Tender na celkovú obnovu Krásnej Hôrky by mal byť vyhlásený na jeseň
Verejné obstarávanie (VO) na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Krásna Hôrka by malo byť vyhlásené na jeseň, v optimistickom variante do konca augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %