Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.09.2019 10:05

Svetový deň cestovného ruchu v Brezne otvoril brány veže


Pred vstupom do mestskej veže.


Svetový deň cestovného ruchu, ktorý si pripomíname každoročne 27. septembra, oslávili aj Brezne. V rámci neho návštevníci zavítali na výstavu tradičného odevu na Horehroní, v sprievode rytierov objavili tajomstvá kráľovského mesta a vstúpili do mestskej zvonice.


 Dvadsiaty siedmy  september za Svetový deň cestovného ruchu  ustanovilo valné zhromaždenie Svetovej organizácie cestovného ruchu v Španielsku na svojom III. zasadnutí  v roku 1979. Hlavným zmyslom tohto dňa je vyzdvihnutie cestovného ruchu, jeho sociálnych, kultúrnych, politických a ekonomických hodnôt a jeho prínos pre celkový rozvoj spoločnosti. Horehronské múzeum pripravuje podujatie k výročiu tohto dňa už niekoľko rokov. Tento krát spojilo sily s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Horehronie a mestom Brezno.

,,Rozvoj cestovného ruchu je pre náš región dôležitým. Návštevníkov, ktorí k nám prichádzajú za turistikou, lyžovaním či relaxom v horách, chceme prilákať aj do centra Horehronia, do mesta Brezna. Môžeme sa pýšiť bohatou históriou, tradíciami či zaujímavými pamiatkami a množstvom iných atraktivít. Preto si ich musíme aj my, domáci obyvatelia, chrániť, pripomínať a poznávať, napríklad aj počas takýchto podujatí, kedy je zároveň vstup do expozícii zadarmo“ uviedla Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková z oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Horehronie.

Podujatie ku Svetovému dňu cestovného ruchu začalo v piatok popoludní prehliadkou v etnografickej expozície Horehronského múzea v Brezne. ,,Lektorovaný výklad  autorky scenára poskytol informácie o tradičnom odeve Horehronia prezentovanom výstavou, ktorá tomto roku doplnila stálu etnografickú expozíciu. Predstavuje  odev z viacerých dedín Horehronia, z lokalít v ktorých tradičný odev zanikol pomerne rýchlo a jeho podoby sa nám zachovali len prostredníctvom historických fotografií a niekoľkých zachránených odevných súčiastok.“ uviedla Mgr. Ivica Krištofová, poverená riaditeľka Horehronského múzea v Brezne.

Po prehliadke smerovali kroky návštevníkov cez unikátne obdĺžnikové námestie ku zvonici na čele s rytiermi zo skupiny historického šermu Berezun. ,,Dominantou a symbolom centra Brezna je historická mestská veža, medzi domácimi „zvonica“. Vedenie mesta plánuje jej rekonštrukciu, a preto sme sa v rámci Svetového dňa cestovného ruchu rozhodli otvoriť jej brány pre verejnosť poslednýkrát v súčasnom stave." priblížila Petra Ridzoňová Hlásniková.

 

V najstaršom breznianskom dome, Meštianskom dome č. 13, pokračovalo obrazovo -  hudobné pásmo o prvých horehronských svetobežníkoch a čipkároch. ,,K spolupráci Horehronské múzeum oslovilo tentoraz FSk Čierťaž. Autor prezentácie Martin Lokša v nej priblížil život trhových obchodníkov zo Zvolenskej stolice, ktorí pochádzali z obcí medzi Banskou Bystricou a Breznom, obchodovali s čipkami, látkami a galanterným tovarom najmä v centrálnom a južnom Uhorsku. Prezentácia bola spestrený o autentické zvukové nahrávky, spomienky pamätníkov a vstupy Folklórnej skupiny Čierťaž z Nemeckej.“ doplnila Ivica Krištofová.

Organizátori podujatia pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu pripravili tiež limitovanú edíciu reprodukcií historických pohľadníc Brezna, ktoré si záujemcovia môžu kúpiť priamo na mieste a neskôr v Turisticko-informačnej kancelárii v Brezne.

Autor: (ts-OOCR región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2018
Samospráva osvetlila historické dominanty centra, pribudnú i ďalšie
Večerné či nočné prechádzky po metropole Horehronia sú pre obyvateľov i návštevníkov mesta príjemnejšie. Breznianska samospráva osvetlila dominanty námestia, ako aj vstup do Brezna.
viac
23.09.2019
Prievidza oslávi Svetový deň cestovného ruchu, pripravilo viacero aktivít
Mesto Prievidza oslávi Svetový deň cestovného ruchu. Na 27. a 28. septembra pripravilo spolu s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región horná Nitra-Bojnice viacero aktivít, ktoré budú zároveň ukončením hlavnej turistickej sezóny.
viac
27.09.2022
B. Bystrica a Brezno pripravili v deň cestovného ruchu rôzne aktivity
Svetový deň cestovného ruchu si v utorok (27. 9.) už tradične pripomenie aj Banská Bystrica. Návštevníci Stredoslovenského múzea, Stredoslovenskej galérie, Thurzo - Fugger zážitkovej expozície a Hodinovej veže zaplatia v tento deň polovičnú cenu vstupného.
viac
27.12.2023
Banský závod na Gemeri by sa mohol otvoriť pre cestovný ruch
Slovenské magnezitové závody v okrese Revúca by sa mohli otvoriť pre cestovný ruch. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), zástupcovia spoločnosti a ďalší partneri vytvorili pracovnú skupinu, ktorej cieľom je rozvíjať myšlienku sprístupnenia časti banského areálu pre verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %