Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
27.09.2024 01:51

Oslavy Svetového dňa cestovného ruchu opäť zavítajú na Horehronie


Ilustračný výrez plagátu


Horehronie si aj tento rok opäť pripravilo atraktívny program pri príležitosti osláv Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý sa každoročne slávi 27. septembra.


 

Na jeho organizácii sa opätovne podieľa Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE spolu s Horehronským múzeom s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Význam spolupráce dvoch subjektov na príprave podujatia nám bližšie predstaví Ivica Krištofová, riaditeľka Horehronské múzea: ,,Primárnym cieľom vzájomnej spolupráce Horehronského múzea s OOCR REGIÓN HOREHRONIE je podporiť záujem zo strany širokej verejnosti o výstupy, ktoré sú výsledkom súčinnosti rezortu kultúry a cestovného ruchu pri ponuke rôznych foriem kultúrnych služieb vychádzajúcich aj z výsledkov činnosti múzea. Na druhej strane je našou snahou upozorniť na skutočnosť, že kultúrne inštitúcie majú v štruktúre ponuky cestovného ruchu nezastupiteľné miesto.“

Ústrednou témou, ktorú si pre aktuálny ročník Svetového dňa cestovného ruchu stanovili organizátori podujatia, je chlieb a jeho podoby predstavujúce základný zdroj obživy pre Slovákov, s čím súvisí ešte stále prebiehajúca výstava Horehronského múzea pod názvom „Od znrka k hrnku“ v priestoroch Meštianskeho domu. Prostredníctvom zbierkových predmetov a autorských kresieb, prezentuje základné činnosti pri príprave pečiva, a to od samotného získavania obilia, cez mletie múky, zhotovenie cesta, pečenie až po stolovanie, stravovanie a s tým spojené zvyky a obyčaje. Na výstavu bude nadväzovať interaktívny program s tvorivou dielňou zameranou na prácu s cestom – príprava, tvarovanie a zhotovenie výsledného produktu.

Druhá časť programu bude venovaná priamej skúsenosti s prevádzkou v mlyne, postupmi prác, zoznámenie sa s jednotlivými technológiami pri mletí a príprave variant múky rôznej kvality, a to priamo vo Vodnom mlyne v Predajnej vo vlastníctve rodiny Čipkovcov, ktorý bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Zážitkom pre účastníkov určite bude aj samotná preprava do Predajnej a späť žltým americkým autobusom, ktorý predstavuje špeciálny a zároveň turistami vyhľadávaný dopravný prostriedok na Horehroní.

Záver podujatia o 18:00 hodine obohatí, na nádvorí Expozície Nostalgia¿, detské divadelné predstavenie s názvom Popolvár a koncert talentovanej sýrskej speváčky Lara Abou Hamdan.

„Sme nesmierne radi, že aj tento rok sme pre domácich obyvateľom, ako aj pre návštevníkov mesta i regiónu, mohli vytvoriť v spolupráci s Horehronským múzeom atraktívny program, ktorý prepépa kultúrnu vložku s tou edukačnou, v podobe predstavenia remesla, ba až posolstva neľahkej práce mlynára, ktoré je príznačné práve pre náš región. Okrem toho sa účastníkom naskytne priestor pre zážitky, či už v podobe špeciálnej jazdy na školskom americkom autobuse alebo v podobe divadelného predstavenia či hudobného koncertu,“ dodala Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

Autor: (ts-Tím REGIÓN HOREHRONIE)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2019
Ekologická doprava na Horehroní zadarmo
Región Horehronie rozvíja cestovný ruch v regióne v súlade s ochranou prírody. Turistov láka na dobrodružné výlety ekologickou dopravou zadarmo a so sprievodcom.
viac
30.09.2019
Svetový deň cestovného ruchu v Brezne otvoril brány veže
Svetový deň cestovného ruchu, ktorý si pripomíname každoročne 27. septembra, oslávili aj Brezne. V rámci neho návštevníci zavítali na výstavu tradičného odevu na Horehroní, v sprievode rytierov objavili tajomstvá kráľovského mesta a vstúpili do mestskej zvonice.
viac
27.09.2022
B. Bystrica a Brezno pripravili v deň cestovného ruchu rôzne aktivity
Svetový deň cestovného ruchu si v utorok (27. 9.) už tradične pripomenie aj Banská Bystrica. Návštevníci Stredoslovenského múzea, Stredoslovenskej galérie, Thurzo - Fugger zážitkovej expozície a Hodinovej veže zaplatia v tento deň polovičnú cenu vstupného.
viac
24.09.2024
Kraj láka na atraktívne podujatia k Svetovému dňu cestovného ruchu
Kultúrne inštitúcie zriaďované Banskobystrickým samosprávnym krajom pozývajú na obľúbené medzinárodné podujatie Svetový deň cestovného ruchu. V spolupráci s oblastnými organizáciami cestovného ruchu a Mestom Banská Bystrica pripravili pre návštevníkov pestrý program naprieč celým krajom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %