Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
05.08.2019 08:10

Stovky veriacich sa zúčastnili na 27. ročníku tradičnej rómskej púte


27. Ročník Rómskej púte v obci Gaboltov severozápadne od Bardejova sa konal v nedeľu 4. augusta 2019. FOTO TASR – Milan Kapusta


Na rómskej púti v Gaboltove sa v nedeľu zúčastnili stovky veriacich, prevažne z východného Slovenska. Hlavným posolstvom 27. ročníka púte bola podľa tajomníka Rady pre pastoráciu Rómov pri Konferencii biskupov Slovenska Petra Bešenyeiho výchova v rodine a predovšetkým postavenie matky a otca.


„Prišlo odhadom asi 5000 Rómov, pre nich je rodina najväčšou hodnotou v živote. My sme sa snažili počas púte upozorniť na to, že práve rodina je miestom, kde je potrebné sa modliť a pracovať, a aby to rodičia naučili aj svoje deti,“ priblížil hlavné posolstvo Bešenyei. Svätú omšu popoludní celebroval arcibiskup Bernard Bober, hlavným kazateľom bol Viktor Tomčany.       

Rómska púť v Gaboltove má podľa Bešenyeiho najdlhšiu históriu svojho druhu na Slovensku. „Gaboltov je najvýznamnejším pútnickým miestom Košickej arcidiecézy a je známy veriacim katolíkom na celom Slovensku. Už v roku 1706 jágerský arcibiskup Štefan Telekessy vyznačil toto pútnické miesto s milostivým obrazom Panny Márie Škapuliarskej,“ ozrejmil Bešenyei.       

Gaboltov je známy už celé stáročia predovšetkým svojou úctou k Panne Márii Karmelskej a svätovojtešskou tradíciou. Každoročne tam zamieri množstvo pútnikov. „Rómska púť sa tu koná vždy prvú augustovú nedeľu, čo je dátum najbližší k úmrtiu prvého rómskeho mučeníka, ktorým bol Španiel Z. I. Malla. Ten obetoval svoj život za záchranu katolíckeho kňaza,“ doplnil Bešenyei.       

Obec Gaboltov leží 15 kilometrov severozápadne od Bardejova v údolí potoka Kamenec, pod vrchom zvaným Busov neďaleko hraníc s Poľskom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2017
Prešov sa bude hýbať
Projekt HÝBSA Slovensko sa presúva na východ. V Prešove nás čaká celodenné  športovo-zábavné podujatie pre celú rodinu. Stačí sa zaregistrovať.
viac
13.06.2018
Pozvánka na Run Fest Petržalka 2018
Srdečne vás pozývame na celodenný bežecký festival Run Fest Petržalka 2018 určený pre všetky vekové a záujmové kategórie s programom pre celú rodinu.
viac
14.05.2019
Deň rodiny v Budatínskom parku už tento víkend
Žilinský samosprávny kraj sa i tento rok pripojí k oslavám, ktoré sa konajú po celom svete pri príležitosti Svetového dňa rodiny vyhláseného Organizáciou spojených národov. Deň rodiny s atraktívnym programom bude v areáli Budatínskeho hradu v nedeľu 19. mája.
viac
16.09.2023
Národná púť v Šaštíne je silným posolstvom jednoty
Prezidentka Zuzana Čaputová sa v piatok 15. septembra 2023 zúčastnila na svätej omši v bazilike v Šaštíne pri príležitosti národnej púte a sviatku Sedembolestnej Panny Márie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %