Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.10.2021 01:05

Staré Mesto je hrdým partnerom projektu Jedlo navyše


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavské noviny


Mestská časť Bratislava-Staré Mesto sa stala súčasťou unikátneho slovenského projektu Jedlo navyše. Jeho cieľom je pomôcť ľuďom v hmotnej núdzi prostredníctvom voucherov, ktoré môžu vymeniť vo vybraných prevádzkach za jedlo.


Staré Mesto sa do projektu zapojilo cez svoju Sociálnu výdajňu. Projekt pripravila agentúra Folk a Milk.

„Vieme, že v Starom Meste žije veľa ľudí, ktorí balansujú na hranici chudoby. Obyvateľom v ťažkej sociálnej situácii pomáhame pravidelne a rôznymi spôsobmi. Príspevkom v hmotnej núdzi, príspevkom na voľnočasové aktivity pre mnohodetné rodiny či Sociálnou výdajňou, ktorá funguje od roku 2018 na Hollého ulici,“ uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Do projektu Jedlo navyše sa Staré Mesto zapojilo prostredníctvom svojej Sociálnej výdajne. „Veľa ľudí jedlo vyhadzuje, ale mnohí si ho vážia, vedia byť empatickí a podporiť iných. Aj preto sme sa rozhodli do projektu ísť – urobiť niečo pre iných aj nad rámec povinností samosprávy,“ povedala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Princíp projektu je jednoduchý: stačí si kúpiť vo vybraných prevádzkach označených nálepkou Jedlo navyše okrem svojho jedla aj voucher na podporu ľudí v zložitej situácii. Vouchery sa v prevádzke budú postupne zbierať, pričom prevádzka ich následne spriatelenej organizácii odovzdá buď priamo vo forme voucherov, alebo uvareného jedla.

Staré Mesto bude vouchery distribuovať klientom Sociálnej výdajne, ale napríklad aj rodinám v ťažkej sociálnej a finančnej situácii. „V konaní dobra vidím zmysel, ale aj konať dobro sa človek musí naučiť. Deti sa to môžu od rodičov učiť aj pri kúpe takej samozrejmosti, akou je pre mnohé napríklad pizza. Veľa dospelých ľudí v núdzi s rôznymi osudmi však chuť kvalitnej pizze nepozná, pretože si ju nemôže dovoliť,“ vysvetľuje Janka Langová, vedúca staromestského oddelenia inklúzie, sociálnych vecí a kultúry.

Všetky podrobnosti, vrátane mapy zapojených prevádzok nájdete na https://www.jedlonavyse.sk/

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2019
O záhony pred historickou budovou SND sa bude päť rokov starať hotel Carlton
Hotel Carlton si adoptoval staromestskú zeleň. V rámci projektu Staré Mesto sa zaviazal počas piatich rokoch starať sa o kvetinovú výzdobu v parčíku pred historickou budovou Slovenského národného divadla.
viac
30.03.2020
Staré Mesto spúšťa od pondelka projekt vývarovne pre seniorov
Budova Propelleru na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste sa zmení na vývarovňu pre seniorov. Od pondelka (30. 3.) spúšťa totiž mestská časť projekt Staromestské seniorské menu.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
17.09.2022
Projekt Druhá šanca pomôže uliciam Starého Mesta hneď dvakrát
Projekt Druhá šanca zväčší poriadok a ľuďom bez domova zjednoduší prístup k zálohovaným nápojovým obalom
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %