Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.09.2019 10:30

O záhony pred historickou budovou SND sa bude päť rokov starať hotel Carlton


Zmluvu o vstupe do projektu podpísala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová s predstaviteľmi spoločnosti Carlton Property, s. r. o.


Hotel Carlton si adoptoval staromestskú zeleň. V rámci projektu Staré Mesto sa zaviazal počas piatich rokoch starať sa o kvetinovú výzdobu v parčíku pred historickou budovou Slovenského národného divadla.


Zmluvu o vstupe do projektu podpísala dnes starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová s predstaviteľmi spoločnosti Carlton Property, s. r. o.

„Carlton ponúkol mestskej časti výsadbu trvaliek, presnejšie jarných a jesenných cibuliek, spolu s pravidelnou starostlivosťou a odburiňovaním kvetinových záhonov,“ uviedla vedúca oddelenia životného prostredia, správnych konaní a verejného poriadku Miestneho úradu v Starom meste Anna Calpašová. Ako upresnila „adoptovaná plocha má rozmery 42 krát 40 metrov štvorcových“.

Úprava plochy a následná výsadba na pľace pred SND sa už začala. Cibulky budú následne prikryté mulčovacou kôrou. „Keďže ide o záhony trvalkového charakteru, prvý výsledok uvidíme až na jar,“ upozornila Calpašová. Závlahu bude naďalej zabezpečovať mestská časť, ktorá sa bude starať tiež o úpravu parčíkového trávnika a kríkov krušpánu.

„Týmto spôsobom chceme deklarovať záujem o zeleň na verejných priestranstvách. Záleží nám na tom, aby slúžili nám všetkým a lahodili nielen oku, ale skvalitnili životné prostredie v centre mesta,” zdôraznil generálny riaditeľ hotela Carlton Juraj Kostický.

„Ide o výnimočnú plochu v samotnom centre mesta, ktorá je hojne navštevovaná turistami a ktorá je obľúbeným miestom na fotografovanie. Verím, že sa takto ešte zvýši atraktívnosť územia,“ povedala starostka Zuzana Aufrichtová. „Som rada, že spoločnosti pôsobiace na našom území sa len nečinne neprizerajú, ale aktívne sa podieľajú na zveľaďovaní Starého Mesta. Dúfam, že sa ku Carltonu pridajú aj ďalší, projekt Staré Mesto - zelená pre zeleň je otvorený aj pre občanov, nielen pre veľké firmy,“ dodala.

Adopcia zelene v zmysle projektu Staré Mesto – zelená pre zeleň, nie je prvou spoluprácou mestskej časti s Carlton Property, s. r. o. Spoločnosť už vlani pomohla s financovaním plotu okolo nového Detského ihriska Alexia neďaleko Reduty.

Projekt mestskej časti Staré Mesto - Zelená pre zeleň je odpoveďou miestneho úradu na otázku ako skvalitniť, skrášliť a ozdraviť životné prostredie zeleňou na verejných priestranstvách v Starom Meste a zároveň umocniť pozitívny vzťah verejnosti a verejného sektora k verejnému priestoru.

Projekt zahŕňa tri čiastkové programy.

Adopcia zelene umožňuje jednotlivcom – či už občanom alebo podnikateľom -, skupinám i inštitúciám „osvojiť si“ plochy verejnej zelene (od predzáhradiek bytoviek až po rozsiahlejšie plochy), skrášliť ich výsadbou a zabezpečiť ich údržbu.

Cieľom programu Garant verejnej zelene je pre zmenu zabezpečiť financie na nákup sadeníc a ďalšiu starostlivosť o zeleň, ale aj na osadenie a starostlivosť o drobnú architektúru v mestských parkoch, záhradách, na námestiach a nábrežiach.

Posledným programom je Staré Mesto ďakuje. Dobrovoľníci sa môžu zapojiť do aktivít zabezpečujúcich čistotu, poriadok a skrášlenie verejného priestoru.

Podrobné informácie o všetkých programoch, aj prihlasovacie formuláre pre všetky tri programy nájdete na oficiálnej stránke Starého Mesta.

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto zabezpečuje výsadbu a údržbu na plochách verejnej zelene, ktoré sú v jej vlastníctve a zelene, ktoré jej zverilo do správy hlavné mesto SR Bratislava. Ide o zeleň popri komunikáciách III. a IV. triedy, v parkoch, vo vnútroblokoch obytných domov, v areáloch základných, materských škôl, detských jaslí a zariadení pre seniorov, ktorých zriaďovateľom je mestská časť. Výmera trávnatých plôch je 146 739 m2 .

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto je s rozlohou 9,6 km2 treťou najmenšou, ale zároveň najhustejšie osídlenou bratislavskou mestskou časťou. Celkovo sa v mestskej časti Bratislava – Staré Mesto nachádza 48,77 ha verejnej zelene, z čoho je 18,40 ha parkovej zelene.

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2020
Staré Mesto chce prenajať budovu Propelleru prostredníctvom verejnej súťaže
Ikonickú budovu Propelleru na Rázusovom nábreží chce mestská časť Staré Mesto prenajať, budúci prevádzkovateľ má vyjsť z verejnej obchodnej súťaže. Schválili to staromestskí poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
22.02.2021
Staré Mesto môže cez dotácie prerozdeliť viac ako 100 000 eur
Bratislavské Staré Mesto môže prostredníctvom dotačných schém prerozdeliť viac ako 100 000 eur. Na podanie projektov zostávajú záujemcom ešte tri týždne, prvé kolo žiadostí sa uzatvára 12. marca.
viac
21.02.2024
Staré Mesto rozbieha projekt podpory zdravého stravovania na ZŠ a MŠ
Bratislavské Staré Mesto rozbieha v spolupráci s občianskym združením (OZ) Skutočne zdravá škola projekt podpory zdravého stravovania a zlepšenie kultúry stravovania. Týkať sa má všetkých základných a materských škôl (MŠ) v pôsobnosti mestskej časti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %