Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.04.2021 03:15

SOŠ HSaD Lučenec vychováva vodiace psy aj pre kanadské výcvikové centrum


Snímka zdroj: (tasr).


Dvojica vycvičených psov pre ľudí so špeciálnymi potrebami, ktoré vychovali v rámci kynologického odboru Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD), pomáha klientom kanadského výcvikového centra Aspen Service Dogs. Potvrdila to jeho generálna riaditeľka Maureen MacKayová.


„Plne podporujeme študijný program agropodnikanie - kynológia a po vzore uvedeného projektu a študijného odboru kynológia na Slovensku zvažujeme s vládou Kanady realizovať identický odbor. V ňom budú externe spolupracovať aj pracovníci zo strednej odbornej školy v Lučenci,” uviedla MacKayová.

Odbor agropodnikanie – kynológia vznikol na SOŠ HSaD v školskom roku 2015/2016 a doteraz v ňom študovalo 72 žiakov. Zameraný je na chovateľskú oblasť, teda chovné stanice, ale aj spoločenskú v podobe výstav psov alebo pracovnú (pastierske a poľovné psy) či sociálnu oblasť formou kanisterapie.

Tá sa uskutočňuje napríklad v Domove sociálnych služieb Slatinka v Lučenci a v Betánii Kalinovo. Okrem toho škola nadviazala spoluprácu i s komunitným centrom IN Network Slovakia v Lučenci, kde sa starajú o deti s poruchou autistického spektra. Spolupracuje tiež s Výcvikovou školou pre vodiace a asistenčné psy v Bratislave.

„Je preukázané, že tento druh terapie dokáže priaznivo pôsobiť na psychické i fyzické zdravie človeka. Pri práci s deťmi sú aktivity oveľa náročnejšie, no psy nám pomáhajú prelomiť bariéry. Je neuveriteľné, aké pokroky deti robia. Jedno dievčatko nielenže začalo chodiť, ale po čase začalo aj bicyklovať,“ uviedol pedagóg a odborný garant kynológie na SOŠ HsaD Martin Majer.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Mesto chce v rámci nového projektu zatraktívniť Park M. R. Štefánika
Mesto Partizánske sa pokúsi získať nenávratný finančný prostriedok z Fondu mikropojektov Európskej únie na realizáciu cezhraničného projektu, ktorý je zameraný na podporu turizmu a propagáciu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva.
viac
25.03.2018
Knižnice na Orave a v Poľsku spojila realizácia cezhraničného mikroprojektu
Oravská knižnica A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne realizovala od apríla 2017 do marca tohto roku v spolupráci s Mestskou verejnou knižnicou v Limanowej mikroprojekt Cezhraničné kultúrne súzvuky. Jeho cieľom bolo prispieť k vzájomnému spoznávaniu kultúrneho a prírodného dedičstva partnerských regiónov.
viac
05.02.2019
Žiaci s ľahkým postihnutím v experimentálnom vzdelávaní na pol roka obstáli
Školákom na elokovanom pracovisku učilišťa na košickom Luníku IX odovzdal polročné vysvedčenia predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.
viac
18.12.2023
ZMOS v spolupráci s partnermi spustil projekt na podporu mladých rodín
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spustilo projekt pod názvom „1 2 3 štart“ na podporu mladých rodín naprieč celým Slovenskom v spolupráci so slovenským výrobcom nábytku DECODOM, spol. s r.o. a dlhoročným partnerom VÚB, a. s.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %