Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.11.2020 09:35

Pri veternom mlyne vybudovalo mesto rozhľadňu


Na snímke rozhľadňa pri veternom mlyne v Holíči. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Holíč v rámci cezhraničného projektu VISIO, ktorý je podporený z programu INTERREG V-A Slovensko – Rakúsko 2014 - 2020 a spolufinancovaný z fondu ERDF, zo štátneho rozpočtu SR a vlastných zdrojov mesta Holíč, vybudovalo neďaleko veterného mlyna novú rozhľadňu.


S rakúskym partnerským mestom Hollabrunn získalo mesto na Záhorí z financií Európskej únie viac ako 500 000 eur. „Pred dvoma rokmi sme boli úspešní v snahe získať financie na tento projekt. Z našej časti máme vyčlenených 250 000 eur na investičné projekty. Z nich sa vybudovala aj rozhľadňa. V blízkom období sa chystá projektová dokumentácia na rekonštrukciu jedinečnej pamiatky veterného mlyna holandského typu,” uviedol primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.      

V konštrukcii rozhľadne, na ktorej budú umiestnené rôzne umelecké diela, je zabudovaná aj správa pre budúce generácie. „Do kamenných múrov sme zabudovali časovú schránku, do ktorej sme dali odkaz na najbližších 100 rokov. V nej sa nachádzajú opis tejto doby, pôvodná skica rozhľadne, ale je tam napríklad uložené aj rúško,” doplnil architekt Stanislav Mikovčák.      

Začiatok výstavby rozhľadne sa pre jarné protipandemické opatrenia oneskoril. „Rozhľadňa je z kamennej konštrukcie so železobetónovou výplňou, obložená lomovým kameňom. Vrchná časť je z drevenej konštrukcie. Výška rozhľadne je približne 17 metrov a vyhliadková plošina je vo výške približne 12 metrov,” informoval konateľ dodávateľa stavebných prác Antonín Žídek.      

Objekt postavený z tradičných materiálov by sa mal stať ďalšou turistickou atrakciou mesta. „Bude nadväzovať na už vybudované oddychové miesto pre turistov, cykloturistov a návštevníkov okolia mlyna,” doplnila Katarína Turečková z mestského úradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
19.01.2018
Centrum Prešova zdobí nová atrakcia - jeho historický 3D model
Prešov má novú turistickú atrakciu – centrum mesta zdobí od štvrtka 18. januára jeho historický 3D model. Bronzový model stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia.
viac
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
19.11.2020
Náučný chodník ukončený výhľadňou otvorili v mestskej časti Hrabové
Náučný chodník Za krásami bytčianskej prírody, ktorý končí výhľadňou, sprístupnili v stredu v mestskej časti Bytče Hrabové. Oba prvky infraštruktúry sú hlavným výstupom spoločného projektu Bytče a poľského partnera Gminy Strumień.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %