Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.10.2020 02:15

V Geoparku Novohrad-Nógrád vďaka projektu skvalitnia turistickú infraštruktúru


Kamenný vodopád Šomoška.


Skvalitnenie turistickej infraštruktúry a nové služby v Geoparku Novohrad-Nógrád (GNN) má priniesť nový projekt Geotop, na ktorý zúčastnené strany získali dotáciu z cezhraničného programu Interreg.


Vedúcim partnerom je riaditeľstvo maďarského národného parku (NP) Bükk, partnerom na slovenskej strane je mesto Fiľakovo v Lučeneckom okrese.      

Ako informoval vedúci kancelárie novohradského geoparku Balázs György, schválená dotácia predstavuje sumu bezmála 160 000 eur. „Z nich naša strana dostane vyše 20 000 eur, ktorú bude Fiľakovo spolufinancovať piatimi a štát desiatimi percentami,” konkretizoval.      

Podľa primátora mesta Attilu Agócsa chce týmto projektom Fiľakovo pomôcť mikroregiónu. „Rozvoj cestovného ruchu je pre mesto i okolité obce dôležitý. Veríme, že skvalitnenie infraštruktúry a služieb pre turistov pomôžu nielen Fiľakovu, ale i celému okoliu,” podotkol.      

Vďaka dotácii sa má vystavať aj nová cezhraničná deväťkilometrová turistická trasa, ktorá prepojí GNN s NP Bükk. „Obsahovať bude trojjazyčné informačné tabule o okolitých atraktivitách, napríklad opisy jednotlivých obcí a prírodných aj geologických atraktivít,” dodal György.      

Ako ďalej pokračoval, projekt bude zahŕňať aj ďalšie „soft aktivity“, akými sú výmena skúseností pedagógov a odborníkov v rámci študijnej cesty, vydanie metodickej príručky či zorganizovanie podnikateľských a odborných seminárov na oboch stranách hranice. „Pripravíme tiež publikácie a spoločné mapy, ktoré záujemcom predstavia obidva geoparky,” uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
Mesto chce v rámci cezhraničného projektu opraviť vojnové cintoríny
Mesto Medzilaborce chce v rámci cezhraničného projektu Poľsko-slovenské potulky za kultúrou, ktorého vedúcim partnerom je mesto Zagorz, zrealizovať rekonštrukciu troch cintorínov z prvej svetovej vojny.
viac
28.03.2017
Do konca roka by mali v Nitre pribudnúť nové úseky cyklotrás
V Nitre by do konca tohto roka mohlo pribudnúť niekoľko kilometrov nových cyklistických trás. Podľa projektovej dokumentácie dosiahnu náklady na ich výstavbu takmer štyri milióny eur.
viac
08.10.2020
Na sídlisku Juh pribudne multifunkčné ihrisko
Mesto Trebišov aktuálne realizuje výstavbu nového multifunkčného ihriska na sídlisku Juh. Možnosti na rôzne športové aktivity by malo poskytovať už v novembri. Informovala o tom radnica mesta.
viac
05.02.2021
V Poloninách vzniká 90-kilometrový cyklookruh
Prepojiť najvýznamnejšie atrakcie a scenérie v okolí vodnej nádrže Starina, a tým podporiť rozvoj turizmu v málo rozvinutom regióne Sninského okresu má za cieľ 92,06 kilometra dlhá cyklotrasa Poloniny Trail.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %