Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.08.2016 01:00

Mesto chce v rámci cezhraničného projektu opraviť vojnové cintoríny


Snímka zdroj: (kvhbeskydy.sk).


Mesto Medzilaborce chce v rámci cezhraničného projektu Poľsko-slovenské potulky za kultúrou, ktorého vedúcim partnerom je mesto Zagorz, zrealizovať rekonštrukciu troch cintorínov z prvej svetovej vojny.


„Cieľom projektu na oboch stranách je zlepšenie turisticko-kultúrneho potenciálu miest,“ uviedol primátor mesta Vladislav Višňovský.       

Okrem opravy cintorínov plánuje samospráva vylepšiť základnú infraštruktúru. „Ide hlavne o vytvorenie parkovísk a opravu chodníkov,“ vysvetlil primátor. Mesto Zagorz má podľa jeho slov v pláne zrekonštruovať priestory svojho starého kláštora, ktorý je podobný tomu v Krásnom Brode neďaleko Medzilaboriec. Investície sú vyčlenené aj na propagáciu. Vzniknúť by mali brožúry, náučný chodník, ale aj informačné tabule.      

V utorok 16. augusta sa odovzdával projekt v Krakove. „Do konca roka bude v schvaľovacom procese, s prácami by sme mohli začať v budúcom roku,“ vysvetlil primátor.      

Celkový rozpočet projektu by nemal presiahnuť 500 000 eur. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Medzilaborciach odsúhlasili päťpercentné spolufinancovanie realizovaného projektu vo výške maximálne 25 000 eur.       

Výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu ochrany a rozvoja prírodného a kultúrneho dedičstva bola vyhlásená v rámci Operačného programu Interreg V-A Poľsko-Slovensko.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
12.10.2020
V Geoparku Novohrad-Nógrád vďaka projektu skvalitnia turistickú infraštruktúru
Skvalitnenie turistickej infraštruktúry a nové služby v Geoparku Novohrad-Nógrád (GNN) má priniesť nový projekt Geotop, na ktorý zúčastnené strany získali dotáciu z cezhraničného programu Interreg.
viac
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
05.02.2021
V Poloninách vzniká 90-kilometrový cyklookruh
Prepojiť najvýznamnejšie atrakcie a scenérie v okolí vodnej nádrže Starina, a tým podporiť rozvoj turizmu v málo rozvinutom regióne Sninského okresu má za cieľ 92,06 kilometra dlhá cyklotrasa Poloniny Trail.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %