Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.02.2021 12:15

Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu


Na archívnej snímke Senianske rybníky v okrese Michalovce. Snímka zdroj: (tasr).


Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.


Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) na štvrtkovej online konferencii Možnosti rozvoja ekoturizmu v Košickom kraji.

Senianske rybníky patria medzi najvýznamnejšie ornitologické lokality v strednej Európe. Výsledkom projektu bude vybudovanie plne funkčného návštevníckeho centra, dažďovej záhrady, cyklopožičovne, rozšírenie a revitalizácia existujúceho 15 kilometrov dlhého náučného chodníka, ako aj obnova vyhliadkovej veže, ktorá aktuálne nespĺňa bezpečnostné normy. Senianske rybníky sa tak stanú prvým nástupným miestom do širšieho územia Medzibodrožia, ktoré môže vynikať aktivitami udržateľného turizmu.

Cezhraničný projekt, ktorý sa realizuje od konca minulého roka do 31. októbra 2022, je podporený v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Celková výška podpory vyčlenená z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je 818 215 eur. Na projekte sa okrem KRT podieľa Slovenská ornitologická spoločnosť - Birdlife Slovensko, maďarský partner Zöld Kör - Föld Barátai Magyarország tagja a Nadácia záchrany a obnovy Senianskeho kaštieľa, ktorá v areáli kaštieľa realizuje výstavbu kempingu.

Podpora ekoturizmu má podľa KRT pre návštevníkov, ale aj obyvateľov Košického kraja v súčasnosti obrovský význam. Z hľadiska udržateľnosti a pozitívneho prístupu k životnému prostrediu je totiž ekoturizmus efektívnym nástrojom na zvýšenie atraktivity jednotlivých turistických lokalít. Masový turizmus vyvoláva negatívne dôsledky na životné prostredie a vážnym spôsobom narúša čistotu ovzdušia, vody či prirodzeného biotopu zvierat a ľudí. Je však ohrozením aj pre kultúru a tradície jednotlivých regiónov.

„Hoci ekoturizmus figuroval v našich strategických plánoch už dávnejšie, dnes vidíme, že globálna kríza cestovného ruchu je jedinečnou príležitosťou na to, aby sme naše plány urýchlili v praxi. Sme si totiž vedomí, že v najbližších rokoch dôjde k zásadnému predefinovaniu niektorých návštevníckych trendov a v rámci týchto očakávaných zmien vidíme veľký potenciál našej destinácie pre rozvoj udržateľných foriem rekreácie,” uviedla výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková. Podľa jej slov vďaka úspešnej spolupráci KRT s oblastnými organizáciami cestovného ruchu a partnerskými subjektmi pôsobiacimi v kraji i mimo neho, sa už dnes darí realizovať projekty zamerané na ekoturizmus.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2019
Košice Región Turizmus ponúka od apríla 15 víkendových výletov po kraji
Krajská organizácia Košice Región Turizmus (KRT) aj tento rok pripravila pre verejnosť jednodňové víkendové výlety vlakom a autobusom. Séria 15 zájazdov po košickom regióne i za jeho hranicami sa začne v sobotu 27. apríla a skončí sa koncom septembra.
viac
23.04.2020
Košice Región Turizmus ponúka okolo 250 virtuálnych prehliadok
Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
04.01.2023
KOCR Košice Región Turizmus hodnotí rok 2022 ako úspešný
Návštevnosť Košického kraja v letnej sezóne narástla o 21 percent, celková návštevnosť z roku 2021 bola prekonaná za prvých osem mesiacov minulého roka. Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT) s tým, že za sebou má úspešný rok.
viac
09.01.2023
Na Kojšovskú hoľu začne od soboty premávať skibus s rozšírenou ponukou
Na Kojšovskú hoľu začne od soboty (14. 1.) premávať z parkoviska Zlatá Idka skibus. Vypravovať ho budú pravidelne počas víkendových a prázdninových dní. Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %