Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.04.2021 10:30

Slovenské banské múzeum sa pripravuje na letnú sezónu


Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.


Slovenské banské múzeum (SBM) so sídlom v Banskej Štiavnici sa postupne pripravuje na blížiacu sa letnú turistickú sezónu. Okrem iného múzeum hľadá i sezónnych lektorov a lektorky, uviedla Iveta Chovanová z centra marketingu, komunikácie a zelených inovácií SBM.


SBM má deväť stálych lektorov a lektoriek. Počas letnej turistickej sezóny, ktorá spravidla trvá od mája do októbra, sa tím rozšíri o 15 až 17 sezónnych pracovníkov. „Predpokladáme, že múzeum bude otvorené, počet pozícií lektorov je nastavený efektívne tak, aby sme naplnili očakávania návštevníkov,” povedala Chovanová.      

V roku 2020 evidovalo SBM v dôsledku pandémie nového koronavírusu pokles návštevnosti o viac ako 35 percent, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2019 o takmer 55 000 návštevníkov menej. „Sme optimisti, predpokladáme, že v lete bude situácia lepšia a Banská Štiavnica i expozície SBM prilákajú veľa domácich hostí. Domnievame sa, že v dôsledku pandémie mesto navštívi nižší počet zahraničných turistov,” poznamenala Chovanová.      

Mesiace, počas ktorých boli expozície v dôsledku protipandemických nariadení zatvorené, využilo SBM na doplnenie digitálnej databázy, formovanie vedeckej rady múzea a naštartovanie vedecko-výskumného programu. „Odborná činnosť je pre nás ako celoslovenskú odbornú inštitúciu jednou z kľúčových oblastí, teraz bol priestor na posilnenie a skvalitnenie tohto segmentu,” vysvetlila Chovanová s tým, že výsledky výskumnej činnosti budú v budúcnosti impulzmi aj pre tvorbu prezentačných aktivít pre verejnosť.      

„Pozornosť sme venovali aj našim depozitárnym priestorom. Zabezpečili sme skvalitnenie ich vybavenia a monitorovania klimatických podmienok prostredníctvom smart riešení,” dodala Chovanová. SBM okrem toho začalo programovo napĺňať projekt Zelené múzeum, v ktorom chce na rôznych úrovniach prispieť ku konštruktívnej diskusii o klimatických zmenách a prehĺbiť environmentálne uvažovanie. Ukončiť sa podarilo aj druhú etapu inovácie expozície Baníctvo na Slovensku, ktorá návštevníkom komplexnejšie priblíži fenomény baníctva v širších kontextoch.      

SBM aktuálne pripravuje sériu edukačno-kreatívnych programov ku Dňu Zeme, ktoré sa ešte uskutočnia v online prostredí. „Predpokladáme, že výstavnou lahôdkou sezóny bude výstava Edmund Gwerk: Paradoxy a Paralely, ktorá by mala byť uvedená v Galérii Jozefa Kollára na jeseň 2021,” prezradila Chovanová s tým, že banskoštiavnický rodák patrí v stredoeurópskom kontexte k reprezentantom progresívnych umeleckých tendencií prvej polovice 20. storočia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Slovenské banské múzeum získalo dotáciu na inováciu expozície
Slovenské banské múzeum získalo dotáciu vo výške 50 000 eur na inováciu expozície Baníctvo na Slovensku. V banskoštiavnickom Kammerhofe obnovia štyri miestnosti múzea, priblížila vedúca odboru múzejných činností Magdalena Sombathyová.
viac
25.05.2021
BBSK prichádza s výnimočným MÚZPAS-om
Do štyroch múzeí a jednej galérie v Banskej Bystrici a okolí sa počas tejto sezóny dostanú návštevníci za zvýhodnenú cenu a prostredníctvom jedinej vstupenky. Atraktívny MÚZPAS pripravil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v spolupráci s OOCR Stredné Slovensko a Mestom Banská Bystrica.
viac
13.07.2021
Bratislava zažíva extrémne prepady návštevnosti
Mesto Bratislava zažíva extrémne poklesy a prepady návštevnosti, ktoré neboli pred letom očakávané. Hoci boli podnikatelia v oblasti cestovného ruchu po minulom roku pripravení aspoň na istú mieru oživenia, nachádzajú sa v neľahkej situácii.
viac
23.07.2021
Nový vodný park na Liptove
Letná sezóna priniesla na Liptov novinku v podobe ďalšieho vodného parku. Najväčší slovenský vodný park na drevenej konštrukcii je zasadený do príjemného podhorského prostredia Nízkych Tatier a dopĺňa komplex Demänová Rezort na začiatku Demänovskej doliny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %