Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.07.2021 12:40

Projekt Agátka na Družbe počíta s 280-metrovým umelým potokom


Vizualizácia zdroj: (Mesto Trnava).


Mesto Trnava sa chystá na ďalšiu z revitalizácií vnútroblokov, v rámci ktorej modernizuje sídliskové priestory postupne vo všetkých obytných štvrtiach mesta.


Na rad prichádza Agátka na Hlbokej ulici na sídlisku Družba, ktorá je podľa informácií hovorkyne Veroniky Majtánovej v štádiu verejného obstarávania. Súčasťou projektu je aj 280 metrov dlhý a meter široký umelý potok.

Celková predpokladaná hodnota zákazky je 1,25 milióna eur. „Aj pri tejto revitalizácii sú súčasťou opatrenia zamerané na adaptáciu na zmenu klímy a manažment dažďovej vody, teda jej zadržiavanie priamo v území, kde zrážky spadli. Plánovaný potok bude mať hĺbku od desiatich do 20 centimetrov, aby bol bezpečný aj pre najmenšie deti. Ústiť bude v jazierku, cirkuláciu prúdenia vody zaistí spád kopca,“ uviedla hovorkyňa. Voda potečie pozdĺž celého parku a spríjemní oddychové aktivity ľudí v tejto lokalite mesta.

Úpravou prejde samotný kopec Agátka, na ktorom tiež vznikne priestor na oddych. Obyvatelia tejto lokality dostanú aj komunitnú záhradu, kde budú môcť pestovať zeleninu a ovocie. „Výnimočný projekt počíta s trampolínovou zónou na ihrisku na kopci za sociálnou poisťovňou, rozmanitými vodnými prvkami, ako napríklad morskou hviezdicou s dýzou, petangovým ihriskom či unikátnou rotačnou šmykľavkou aj pre dospelých. Pribudnú tiež verejné toalety so zázemím,“ dodala Majtánová. Doplnia drevené herné prvky a vysadia ďalšie stromy na celej ploche parku. Obnovené budú tiež chodníky, počíta sa i s napojením Agátky na sieť cyklotrás.

Verejnosť mala možnosť už v roku 2017 vyjadriť svoje návrhy a pripomienky k pripravovanému projektu  prostredníctvom dotazníkov. „Výsledky prieskumu verejnej mienky mesto zapracovalo do podkladov architektonickej súťaže, pretože cieľom participatívneho plánovania je pristupovať k tvorbe verejných priestorov tak, aby ich výsledná podoba zodpovedala potrebám návštevníkov a slúžila im čo najlepšie,“ dodala hovorkyňa mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2017
O vypracovanie projektu obnovy hradieb nemal nikto záujem
Ani jeden záujemca nereagoval na výzvu trnavskej radnice predložiť cenovú ponuku na vypracovanie projektovej dokumentácie obnovy stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. Mesto zverejnilo výzvu s uzávierkou 3. februára, odozva však bola nulová.
viac
16.02.2021
Dúbravka predstavuje návrh urbanistického riešenia zóny Pod záhradami
Obyvatelia bratislavskej Dúbravky sa do 31. marca môžu nielen elektronicky sčítať, ale tiež participovať na verejnom prerokovaní návrhu urbanistickej štúdie zóny Pod záhradami.
viac
21.05.2021
Vnútroblok na Luhoch zrekonštruujú za viac ako 270 000 eur
Samospráva Partizánskeho zabezpečí revitalizáciu vnútrobloku na sídlisku Luhy. Investičná akcia za viac ako 270 000 eur počíta s obnovou drevín, stavebnými úpravami komunikačnej siete, prvkami urbanistického dizajnu, ako i výmenou vonkajšieho osvetlenia.
viac
17.08.2021
Obyvatelia Trnavy môžu pripomienkovať zmeny v územnom pláne
Viacero významných rozvojových krokov zahŕňa návrh novej, v poradí tohtoročnej desiatej zmeny Územného plánu (ÚP) mesta Trnava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %